Column Gerrit Wijnne | Urgentie

Ik heb de CoronaMelder-app geïnstalleerd. Volgens de tegenstanders ervan begeef ik me op glad ijs. Hun argumenten: inbreuk op je privacy, de eerste stap op weg naar een politiestaat.

Ik sprak iemand die de app niet heeft geïnstalleerd. Op de vraag waarom niet was het antwoord: ‘Straks staat de politie op de stoep om me te vertellen dat ik het huis niet uit mag.’ Maar mocht je corona krijgen, zou je dan zelf al niet thuis blijven? ‘Ja, natuurlijk.’ De tegenstanders van de app zijn bang voor machtsmisbruik door de overheid. Fanatiekelingen denken zelfs dat de overheid maar één doel heeft met de CoronaMelder-app: machtsmisbruik.

Minder draagvlak

Ik geloof er helemaal niets van dat de overheid een geheime agenda heeft in deze tijden van corona. Den Haag probeert zo goed en zo kwaad als het gaat het coronavirus te bestrijden. Ten tijde van de eerste golf - wat lijkt dat al weer lang geleden - was er breed draagvlak voor de door het kabinet gekozen aanpak. Dat draagvlak is, nu we in de tweede golf zitten, flink minder. Zegt dat iets over de aanpak? Ik denk van niet. Het zegt misschien meer over het feit dat de urgentie nu minder wordt gezien. Net als in het voorjaar is het nog steeds van belang anderhalve meter afstand te houden en je handen stuk te wassen, zoals premier Rutte het verwoordde, maar er hielden zich de afgelopen periode minder mensen aan deze basisregels. De gedeeltelijke lockdown waar we nu in zitten is daarvan het gevolg.

Voortschrijdend inzicht

Het gevoel van urgentie is nu terug, hoop ik. Minister De Jonge merkte terecht op dat het gedrag van mensen bepalend is voor het succes van de maatregelen. Het is makkelijk om met de vinger naar de regering te wijzen. Dat die zwalkt en dat de maatregelen niet werken. Als nou ergens de in de politiek veel gebezigde term ‘voortschrijdend inzicht’ van toepassing is, is het in deze coronacrisis. We wisten niets van het virus en steeds deden we meer kennis op. Logisch dat beleid op basis van die toenemende kennis wordt aangepast. Het gaat me te ver dat zwalken te noemen. Als maatregelen niet werken is het makkelijk dat het kabinet te verwijten, maar het is onterecht. Maatregelen werken alleen als mensen zich er aan houden. Natuurlijk zijn er gelukkig heel veel Nederlanders die dat wél doen, maar blijkbaar waren het er toch te weinig om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen zonder ingrijpende maatregelen.

Ik wil niet het heilige boontje uithangen, maar ik draag in de supermarkt een mondkapje en ik heb dus de corona-app op mijn telefoon. Ik hoop zo bij te dragen aan de oplossing in plaats van aan het probleem.