Publiek in bieb Lelystad hangt aan lippen van Amerikakenner Frans Verhagen

Lelystad - Amerikakenner en auteur Frans Verhagen was donderdagavond, tijdens de maand van de geschiedenis, te gast bij FlevoMeer Bibliotheek Lelystad. Met zoveel boeken over Amerika op zijn naam én zijn jarenlange werk als correspondent in Amerika, was hij, met de Amerikaanse verkiezingen in aantocht, bij uitstek de persoon om hier uitgebreid over te vertellen.

In verband met de corona-maatregelen was de opkomst knus, maar Verhagen had wel een publiek dat aan zijn lippen hing!

Boeiende uiteenzetting over het Amerikaanse kiesstelsel

Aan de hand van een PowerPoint-presentatie legde Verhagen op boeiende wijze aan de bezoekers uit hoe het Amerikaanse kiesstelsel, wat de verschillen zijn met het kiesstelsel in Nederland en welke voor- en nadelen aan de Amerikaanse manier kleven. Daarbij kwamen er ook veel voorbeelden voorbij uit de geschiedenis, van goede en minder goede presidenten. Uiteindelijk maakte Verhagen een mooi bruggetje naar de op handen zijnde verkiezingen en zijn eigen verwachtingen van de verkiezingen.

Het Amerikaanse presidentschap

In januari dit jaar verscheen Verhagens boek Het Amerikaanse presidentschap, waarin hij, samen met zijn zoon Paul, op boeiende wijze vertelt over het machtigste ambt ter wereld. Amerikaanse presidenten lijken namelijk machtig als geen ander en toch kunnen ze maar zelden hun wensen verwerkelijken. Hoe kan dat? Hoe zit dat presidentschap in elkaar? Hoe verhoudt de president zich tot het Congres, de kiezer en de media? Hoe hebben presidenten in het verleden invulling gegeven aan het ambt? En hoe werkt dat Amerikaanse verkiezingssysteem precies? Frans en Paul Verhagen belichten lichtvoetig en helder de vele facetten van het Amerikaanse presidentschap. Hun uitgebreide kennis van de geschiedenis en het politieke systeem van de Verenigde Staten maakt dit boek tot een onmisbare handleiding voor iedereen die meer wil weten over het machtigste ambt ter wereld. Vol fun facts over verkiezingen, campagnes, presidenten en vicepresidenten. Inclusief het hoofdstuk: wat als Trump verliest en niet weggaat?

Frans Verhagen (1954) was in Amerika correspondent voor Knack, Intermediair, de VARA en de Volkskrant. Hij schrijft opiniestukken voor Nederlandse dagbladen en De Groene Amsterdammer en geeft regelmatig commentaar op radio en televisie over Amerikaanse geschiedenis en Amerikaanse politiek. Hij houdt jaarlijks zo’n zestig lezingen en publiceerde dertien boeken bij Omniboek, Veen Media, Nieuw Amsterdam en Bert Bakker.