Virtuoze nonnenmuziek na 250 jaar te horen in Agora Theater

Lelystad - Salterio-speelster Franziska Fleischanderl en haar ensemble Il Dolce Conforto presenteren dinsdag 27 oktober om 19.00 en 21.00 uur in het Agora Theater barokmuziek uit Italiaanse vrouwenkloosters.

Vermeldingen van vrouwelijke musici in de achttiende eeuw zijn uiterst dun gezaaid, maar Il Dolce Conforto laat horen welke levendige en virtuoze muziekpraktijk schuilging achter gesloten deuren. Op het programma staan aria’s van Vivaldi, Manna, Caputi en Piccinni, vers uit de archieven.

Franziska Fleischanderl: ‘Om te ontsnappen aan de melancholie van het dagelijks leven in het klooster, speelden nonnen in Zuid-Italië muziek van de beste operacomponisten. Ze bestelden zelfs kerkmuziek in operastijl voor hun liturgische feesten. We willen een stem geven aan de nonnen van toen: excellente musici die hun lot ombogen tot uitingen van schoonheid.’ Il Dolce Conforto dook in de levensverhalen van deze Italiaanse vrouwen, voor wie musiceren vaak een schaars lichtpunt was in een streng bestaan, en brengt hun repertoire na 250 jaar weer tot leven.

Franziska Fleischanderl is een van de weinigen die de salterio - een oud, harp-achtig snaarinstrument - nog bespeelt. Ze weet als geen ander de betoverende klank van dit zeldzame instrument weer tot leven te wekken. Het ensemble Il Dolce Conforto richtte ze in 2017 op ten behoeve van haar doctoraatsonderzoek in Leiden over 18de-eeuwse speeltechnieken.

Dit concert maakt deel uit van het Seizoen Oude Muziek. In het Seizoen Oude Muziek presenteren de makers van het Festival Oude Muziek de mooiste muziek uit de middeleeuwen, renaissance en barok, uitgevoerd door topmusici op bijzondere locaties in Nederland en België.

Kaarten reserveren voor de voorstelling kan via de website van Agora.