Fontein Meerpaalplein baadt permanent in regenboogkleuren

Dronten - De fontein op het Meerpaalplein in Dronten zal permanent in de regenboogkleuren worden aangelicht. Dat voorstel van GroenLinks en D66 is donderdag enthousiast overgenomen door het college.

Hart onder de riem

De twee partijen willen met de actie de lhbt-gemeenschap in Dronten permanent een hart onder de riem steken en het signaal uitzenden dat in Dronten iedereen er mag zijn. ‘Uit de Regenboogenquête blijkt dat de acceptatie in de gemeente  Dronten van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuele personen en transgenders (lhbt’ers) in de openbare ruimte onder toenemende druk staat,’ schreven de partijen in hun voorstel.

‘Permanente zichtbaarheid van lhbt in de samenleving kan een positief effect hebben op de acceptatie.’ Met Coming Out Day op 11 oktober was de fontein al in regenboogkleuren uitgelicht. Vandaar het voorstel van beide partijen dit permanent te doen.

Discussie

Dat zorgde donderdag aanvankelijk nog wel voor wat discussie. Niet over het signaal dat een regenboogfontein uitzendt, want daar bestaat bij geen enkele partij twijfel over. Maar wel over of je dat permanent moet doen. Blijft het signaal dan wel net zo sterk als dat je het alleen bij speciale gelegenheden als ‘Coming Out Day’ doet?

Persoonlijk verhaal

Maar het persoonlijke relaas van Anne-Marie van Huffel van Leefbaar Dronten liet zien dat het signaal eigenlijk elke dag en dus permanent nodig is. ‘Mijn buurman is homoseksueel en hij is ook een goede vriend van mij. Dat hij mij van de week een aantal berichten heeft laten lezen die hij anoniem toegestuurd heeft gekregen, vond ik schokkend. Ik wil er een kleinstukje uit voorlezen, gewoon voor het beeld. En hij woont gewoon in Swifterbant, hè, in onze gemeente. “Daarom krijgen jullie klappen, daarom worden jullie zo hard aangepakt op straat. Want vieze gays zoals jullie lopen graag hand in hand. Dat noemen wij uitlokken van agressie naar homo’s.” En “Als jij denkt dat je veilig bent hier, dan heb je het fout vriend. Laten we niet meer zien dat je hand in hand loopt, want dan krijg je spijt. Ziekteverwekkers dat jullie zijn.”

Voorstel omarmd

Nadat wethouder Peter van Bergen liet weten het voorstel namens het college van harte te omarmen, was er dan ook geen discussie meer. Daarom zal de fontein (nou ja, bedriegertjes heten ze eigenlijk) permanent in de regenboogkleuren worden uitgelicht. Alleen bij speciale gelegenheden, zoals Koningsdag of afgelopen donderdag ’75 Jaar Verenigde Naties’ kan er voor andere kleuren worden gekozen (respectievelijk oranje en blauw).