(Nog) Geen besluit over invoering van een 'Ja, ja'-sticker

Dronten - Het initiatiefvoorstel van GroenLinks om met het invoeren van een ‘Ja, ja’-sticker het aantal folders en daarmee de hoeveelheid oud papier te verminderen, is donderdag niet aangenomen door de gemeenteraad van Dronten. Maar het idee is ook niet van tafel.

Niet in stemming

GroenLinks wil dat mensen die reclamefolders willen blijven ontvangen dat voortaan aangeven met een ‘Ja, ja’-sticker op de brievenbus. Nu is het zo dat iedereen die folders ongevraagd in de brievenbus krijgt, tenzij men aangeeft met een ‘Ja, nee’- of ‘Nee, nee’-sticker daar geen prijs op te stellen. Door dat om te draaien, kan de oud papierberg slinken, is de gedachte van GroenLinks, want een groot aantal mensen gooit de folders nu ongelezen weg.

Het voorstel kon twee weken geleden op veel sympathie rekenen in de gemeenteraad, maar is desondanks donderdag tijdens de raadsvergadering niet in stemming gebracht. Veel partijen vonden het idee van invoering van zo’n sticker namelijk interessant, maar worstelden met de timing van het voorstel.

Grondstoffenplan

De komende tijd gaat de gemeenteraad namelijk aan de slag met het grondstoffenbeleidsplan. Dat is de nieuwe naam voor het afvalstoffenbeleidsplan, want vrijwel alle afval is als het goed gescheiden wordt tegenwoordig een grondstof. In dat plan zullen keuzes worden gemaakt over hoe Dronten om zal gaan met afval en grondstoffen. Daarom zou het een beetje raar zijn om, vooruitlopend daarop, al wel de keuze voor een ‘Ja,ja’-sticker te maken.

Wethouder Roelof Siepel beloofde daarom dat de optie voor die sticker in de discussie over het grondstoffenbeleidsplan als mogelijkheid zal worden meegenomen. Vandaar dat GroenLinks besloot donderdag haar kruit nog even droog te houden en dat af te wachten.

Gallisch dorpje

Overigens is  er één partij in de gemeenteraad absoluut tegen de ‘Ja,ja’-sticker is: de VVD. Die partij vindt het betuttelend als de politiek besluit wat mensen wel of niet in de brievenbus krijgen en vindt dat ondernemers daarmee een communicatiemogelijkheid wordt ontnomen. De VVD ziet liever dat de gemeente de andere twee stickers die er nu al zijn om ongewenst reclamedrukwerk tegen te gaan eerst nog eens onder de aandacht brengt. De wethouder beloofde daar ook mee aan de slag te gaan.