Demonstranten voeren actie tegen slachten paarden en runderen in Oostvaarderplassen

Lelystad - Met spandoeken en borden werd er woensdagmiddag voor het provinciehuis in Lelystad gedemonstreerd tegen het slachten van konikpaarden en heckrunderen in de Oostvaardersplassen..

De demonstranten zijn het niet eens met de beslissing van de provincie om ruim 150 konikpaarden naar de slachterij te brengen. De paarden staan al enige tijd in een vangweide die eerder werd gebruikt als quarantainegebied voor paarden die onder meer naar Spanje, Belarus en andere natuurgebieden in Nederland verhuisden. In augustus zijn de hekken opengezet, waarna ruim 150 paarden de vangweide in liepen.

De paarden worden nog deze week naar de slachterij afgevoerd. Het vlees wordt zoveel mogelijk voor de consumptie verkocht, als de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit daar toestemming voor geeft.

Runderen

Afschot van de runderen was tot nu toe niet nodig, maar de aantallen zijn sinds 2018 zo gegroeid dat dit nu wel nodig is. Na een telling die eind deze maand plaatsvindt, wordt duidelijk hoeveel runderen er afgeschoten moeten worden.

Het vlees van de afgeschoten runderen gaat naar een destructiebedrijf. Het mag niet verkocht worden, omdat de heckrunderen niet als vleeskoeien geregistreerd staan. Daarom dragen ze ook geen oormerk.