Column Kees Bakker | Respect

Dronten - Ik blijf het bijzonder vinden dat als collegacolumnist Bart van der Wal in deze krant een column schrijft over mondkapjes, met als boodschap ‘Zet ‘m nou gewoon op’, die column op Facebook een stortvloed aan reacties oproept.

En daar zitten veel veroordelingen bij: van ‘mondkapjes zijn ongezond’ tot ‘ze helpen niet’, van ‘Ik sta versteld dat zoveel mensen werkelijk geloven in wat Rutte en de Jonge opsommen’ tot ‘lulkoek’. Gelukkig zitten er ook veel steunbetuigingen bij en de oproep vooral respect te hebben voor elkaar.

[De tekst gaat hierna verder]

Tegenstanders halen ‘Kassa’ aan, dat afgelopen zaterdag een mondkapjestest presenteerde. Inderdaad, de meeste van die dingen werken niet of nauwelijks. Alleen de medische mondkapjes werken, maar die zijn weer bestemd voor de ziekenhuizen en verzorgingshuizen. Van de wegwerp-, stoffen en andere mondkapjes bleken heel veel zo lek als een mandje. ‘Kassa niet gezien? Het helpt allemaal geen donder. Sterker: het is gevaarlijk’ is dus het commentaar.  Dat laatste zat dus niet in die uitzending. Ja, het is goed ook bij mensen die mondkapjes op hebben gewoon de anderhalve meter afstand te bewaren. Of meer. En ja, al lieten alle niet-medische mondkapjes aerosolen door, het advies was ‘Draag ze wel’. Bij niezen en hoesten helpen ze wel, en ook als ze maar een heel klein beetje helpen, is dat nog altijd beter dan niets. Hetgeen ook in het betoog van Bart zat.

Maar mensen geloven vandaag de dag wat ze willen geloven, en wat ze niet willen geloven is dus onzin, ook als geleerden of medici anders beweren. Als je naar je gelijk op zoek gaat op internet, vindt je inderdaad altijd wel zogenaamde onderzoeken die jou gelijk geven. En als je dan lekker allemaal mensen om je heen verzamelt die het met je eens zijn, is het net alsof de rest van de wereld gek is.

Ik draag tegenwoordig in de winkel maar gewoon een mondkapje. Niet omdat Rutte zegt dat ik dat moet doen, maar uit respect naar mensen die ook een mondkapje dragen of bang zijn voor mensen die ze niet dragen. Verder moet, zo lang er nog geen mondkapjesplicht is, iedereen maar voor zichzelf beslissen wat hij of zij doet.  Hou alleen asjeblieft wel afstand, met en zonder mondkapje. Ook dat is een kwestie van respect hebben voor elkaar.