Column Kees Bakker | Gevoel versus recht

Lelystad - Ik snap de weerstand op het werkeiland tegen de bouw van appartementencomplexen heel goed. Je vraagt je af waarom dit nou juist daar, op die plek, nodig is.

Aan de andere kant: de nieuwbouw die op het werkeiland tot nu toe heeft plaatsgevonden, past in de stijl van het werkeiland en heeft het daarom geen slecht gedaan. Maar of je nou precies op die plek de hoogte in moet…

Het vervelende is alleen: daar gaat het dus niet (meer) om. De beslissing dat er gebouwd mag worden is al in een verleden genomen. 

Niet hoger dan 16 meter

Daarbij is keurig vastgelegd, net als op veel andere plekken, waar die bouw aan moet voldoen. En dat niet mag. Zo mogen de gebouwen langst de Oostvaardersdijk op de grond die een projectontwikkelaar al een tijd geleden heeft gekocht niet hoger worden dan 16 meter en geldt er elders weer een andere hoogte. En als je dan, als projectontwikkelaar, plannen ontwikkelt die passen binnen de regels en voorschriften die in een bestemmingsplan zijn vastgelegd, kun je dat als gemeente niet tegenhouden.

Grenzeloos naïef

Nou ja, het kan misschien wel. Maar dan krijg je onherroepelijk met schadeclaims te maken die wellicht in de miljoenen kunnen lopen. En dat kunnen weinig gemeentes zich veroorloven, en de gemeente Lelystad al helemaal niet. De vraag van bewoners van het werkeiland het geldende bestemmingsplan te wijzigen en geen hoogbouw toe te staan, is dus grenzeloos naïef.

Het zou ook van onbehoorlijk bestuur getuigen als de gemeente daarin mee ging. Stel je voor: je verkoopt een stuk grond aan Van der Valk hotels, laten we zeggen langs de Larserdreef, en legt vast dat het hooguit zestien verdiepingen mag tellen. 

Van der Valk laat een gebouiw ontwerpen, zoekt er bouwers bij, en vlak voordat ze beginnen zegt je ‘Oh nee, doe toch maar niet’. 

De schadeclaim die het bedrijf dan in zou dienen zou niet alleen terecht zijn, maar ook voor elke rechter standhouden.

Laatste woord

Gevoelsmatig is de situatie op het werkeiland wellicht anders, maar rechtsmatig niet. En de rechter heeft altijd het laatste woord in Nederland. 


Gerelateerd nieuws