Politiek in Lelystad nog niet overtuigd van nut en noodzaak voor fietspakhuis

Lelystad - De Lelystadse politiek twijfelt openlijk aan de nut en noodzaak voor een ‘fietspakhuis’ in het nieuwe theaterkwartier. In het nu dichtgespijkerde gebouw ‘De Trommel’ bij de Jumbo zou een openbare, bewaakte stalling voor 700 fietsen moeten komen. Maar is daar wel behoefte aan? En gaan mensen daar ook echt hun fiets parkeren?

Vragen

Die vragen kwamen dinsdag aan de orde, en wethouder Janneke Sparreboom had niet op alle vragen een direct antwoord voorhanden. Het fietspakhuis staat al een tijd in de plannen, omdat er in  het betreffende gebied veel appartementen worden gebouwd en de ontwikkeling van het Theaterkwartier met een bioscoop ook de behoefte aan de stalmogelijkheid voor de fiets zal doen toenemen. In het leegstaande gebouw kan dat eenvoudig en tegen relatief lage kosten worden gerealiseerd.

Maar een aantal fracties in de gemeenteraad oppert dat er met het nu dichtgetimmerde gebouw ook andere zaken kunnen worden gerealiseerd. Kunnen er geen woningen in komen? Of andere voorzieningen? Volgens Sparreboom staat de constructie van het gebouw dat eerste niet toe.

Niet overtuigd

Toch is de gemeenteraad nog niet overtuigd. ‘Heeft u fietsers wel gevraagd of men daar sowieso de fiets wil parkeren?’ vroeg Sanne de Wilde (D66) zich af. Daarop moest Sparreboom het antwoord schuldig vbijven. Wel is onderzocht dat er in het gebied schreeuwend behoefte zal zijn aan fietsenstallingen, als de plannen voor de bioscoop en woningen worden uitgevoerd, zoals nu het geval is.

Ook coalitiepartij de VVD, de eigen partij van Sparreboom, twijfelt aan het fietspakhuis. ‘Is dit wel de ideale locatie? En kun je niet flexibel met de bestemming van het gebouw omgaan?’ vroeg Dennis Grimbergen zich af.

Openbaar toilet

Sparreboom benadrukte dat in het gebouw ook het openbare toilet komt dat de gementeraad zo graag wil in het Stadscentrum en waarvoor men in 2016 een voorstel heeft aangenomen dat te realiseren. Maar de politiek is er nog niet van overtuigd, Op 10 november beslist de gemeenteraad of er een voorbereidingskrediet van 100.000 euro en jaarlijks een bedrag van 147.000 euro voor zal worden uitgetrokken.