'Staycation in Dronten is een blijvertje'

Dronten - 'We hadden nog wel verder kunnen opschalen', vertelt een stralende Lisa van Hees-de Backer, leercoach en leerkracht basisonderwijs bij In Opbouw. Vorige week dinsdag, woensdag en donderdag waren er dagelijks ruim 40 basisschoolkinderen te vinden op de Staycation die In Opbouw in Dronten organiseerde.

In de woorden van directeur Arjan Baak is In Opbouw ‘een bedrijf dat zich druk maakt over de kwaliteit van scholen’. Volgens Baak is het de bedoeling om scholen te ondersteunen in alle complexe vraagstukken die er vandaag de dag leven binnen het onderwijs. ‘Alles wat wij doen, ontstaat vanuit een behoefte die we signaleren’, vult Lisa aan. ‘Denk daarbij onder andere aan team coaching en het detacheren van leerkrachten.’

Extra dag

Dat geldt ook voor de Staycation in Dronten. ‘We bespeurden vanuit de leerkrachten, ouders én kinderen een behoefte aan leuke activiteiten tijdens de schoolvakanties.’ In de zomer waren er twee weken lang elke week twee Staycation-dagen. Dat beviel alle betrokken partijen zo goed, dat er nu tijdens de week van de herfstvakantie een extra dag aan is toegevoegd.

Er was van alles te doen en te beleven voor de 7- tot 12-jarige kinderen die zich hadden aangemeld. Het thema was gezondheid en gezonde voeding. Creatieve, wetenschappelijke en technische activiteiten, yoga, lekker bewegen, kookworkshops en zelfs een escaperoom stonden op het programma. Arjan: ‘We zagen kinderen terug die in de zomer ook al op Staycation waren, en er waren veel kinderen die op 2 of 3 dagen meededen, deze herfstvakantie.’ Er waren deelnemers uit Dronten, Swifterbant en Biddinghuizen bij.

Op de woensdag gingen de kinderen op excursies naar agrarische bedrijven in de buurt, met medewerking van de Groentenapotheek. Daarna kookten ze met ingrediënten afkomstig van deze bedrijven.

Laagdrempelig

Niet alleen de kinderen zelf, maar ook de ouders waren ook tijdens deze tweede Staycation-editie laaiend enthousiast. ‘Het is dan ook zeer laagdrempelig, we vragen slechts een bescheiden vergoeding’, zegt Lisa. ‘En bovendien vinden de kinderen de workshops en andere activiteiten gewoon erg leuk.’ Ook de yoga en het koken, waarbij sommige deelnemers van tevoren stoffige associaties hadden, vielen érg goed in de smaak. Arjan: ‘Super om te zien hoe de kinderen bij de yoga helemaal tot rust komen.’

Gezien het succes, voorziet de Staycation van In Opbouw dus zeker in een behoefte. Daarom is er in de kerstvakantie weer een leuke activiteit, en is er ook tijdens de voorjaarsvakantie weer een Staycation in Dronten. Arjan en Lisa besluiten: ‘we willen de Staycations uiteindelijk tijdens elke schoolvakantie organiseren!’

Staycation

Een staycation is een thuisblijfvakantie. De term bestaat al langer, maar wordt vanwege het coronavirus steeds vaker gebruikt. Het betekent een vakantie waarbij je thuisblijft, in plaats van op reis gaat. Het woord is een combinatie van de Engelse woorden ‘stay’ (blijven) en ‘vacation’ (vakantie).