Eric van Luxemburg verruilt InwonersPartij voor PVV Lelystad

Lelystad - Gemeenteraadslid Eric van Luxemburg stapt uit de fractie van de InwonersPartij en treedt toe tot de fractie van de PVV. Door deze overstap verliest de coalitie van VVD, InwonersPartij, Leefbaar Lelystad, SP en Mooi Lelystad/Forum voor de Ouderen haar meerderheid.

Vierde partij

De overstap van Van Luxemburg is opmerkelijk. Met de PVV begint hij aan zijn vierde partij sinds hij in maart 2018 in de gemeenteraad van Lelystad kwam.

Hij werd daarin gekozen als raadslid voor het CDA. Eind oktober 2018 maakte hij echter bekend uit onvrede over het beleid van het CDA uit die fractie te stappen en als éénmanspartij verder te gaan. Die kreeg later de naam ‘Lokaal Lelystad’. In december van het vorige jaar maakte hij bekend toe te treden tot de fractie van de InwonersPartij.

Thuisvoelen

Nu geeft hij aan zich meer thuis te voelen bij de PVV. ‘Belangrijke politieke onderwerpen zoals immigratie, toegankelijke zorg, energietransitie, wonen en het maatschappelijke debat omtrent de Nederlandse identiteit en haar tradities verdienen zowel landelijk als lokaal nu echt een ander geluid,’ licht hij zijn overstap toe.

Terug op drie

Dat de coalitie hierdoor haar meerderheid verliest, is volgens fractievoorzitter Ashwin van Stormbroek van de PVV ‘geen reden tot paniek’. ‘Er ligt een raadsprogramma waar een meerderheid van de gemeenteraad destijds voor heeft gestemd, niemand heeft belang bij opnieuw een collegecrisis in onze stad, ook wij als PVV niet.’

Door de toetreding van Van Luxemburg heeft de PVV-fractie weer drie leden, net zoveel als waar zij na de verkiezingen van 2018 mee in de gemeenteraad kwam. In maart 2019 stapte Freddy Grin uit de fractie van de PVV. Hij ging alleen verder als ‘Forum voor Flevoland’.

De coalitie heeft nu nog 17 van de 35 raadszetels. De gemeenteraad van Lelystad telt 15 partijen.