Filmtheater Lelystad vertoont 'De fall Collini'

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont op 27 oktober om 19.45 uur de film 'Der fall Collini' in de bioscoop van het Agora Theater in Lelystad.

Wanneer de jonge advocaat Caspar Leinen (Elyas M’Barek) een spectaculaire zaak toegewezen krijgt, blijkt het slachtoffer een oude bekende van hem te zijn. Maar waarom vermoordde zijn cliënt, de zeventigjarige Fabrizio Collini (Franco Nero), deze vooraanstaande industrieel? Terwijl Collini blijft zwijgen over zijn motieven raakt Caspar steeds dieper betrokken in de zaak en wordt hij niet alleen met zijn eigen verleden geconfronteerd, maar stuit hij ook op een van de grootste gerechtelijke schandalen uit de Duitse geschiedenis, eentje die veel mensen liever verborgen hadden gehouden.

Een verhaal over oorlogsmisdaden en de verjaring ervan

‘Der Fall Collini’ is gebaseerd op een populaire roman van de Duitse ex-advocaat Ferdinand von Schirach, die het zowaar tot De wereld draait door-boek van de maand schopte. Een compact verhaal over oorlogsmisdaden en de verjaring ervan, al laat regisseur Marco Kreuzpaintner (die eerder als scenarist betrokken was bij de Hitler-satire Er ist wieder da) lang in het midden waar het in de film precies over gaat. Dat een bejaarde Italiaan een even oude Duitser schijnbaar ongemotiveerd te lijf gaat, zal bij vrijwel iedereen associaties oproepen met de Tweede Wereldoorlog, maar het weerhoudt Kreuzpaintner er niet van om Leinen al zuchtend en steunend naar motieven te laten speuren. (De Filmkrant)

Een van de best bezochte films in Duitsland

Der Fall Collini was vorig jaar een van de best bezochte films in Duitsland. Dat succes valt voor een deel toe te schrijven aan de populariteit van Ferdinand von Schirach’s gelijknamige roman waarop de film is gebaseerd. Ook buiten de eigen landsgrenzen was de thriller een bestseller. In 2012 werd de vertaling door het boekenpanel van De Wereld Draait Door bijvoorbeeld uitgeroepen tot boek van de maand. Von Schirach is zelf strafpleiter én kleinzoon van een kopstuk uit het Derde Rijk, twee aspecten die bij boek en verfilming goed van pas kwamen.

Bezoekers betalen 10,30 euro met eventuele toeslagen afhankelijk van de lengte van de film. Donateurs van het Filmtheater Lelystad hebben 2 euro korting. Zowel bezoekers als donateurs ontvangen bij aanvang van de film gratis een kop koffie/thee. Er kunnen alleen kaarten online gereserveerd worden via www.agora-lelystad.nl of via www.filmtheaterlelystad.nl