Colum Bart van der Wal | Mondkapje en het boze virus

Hoewel de kop van deze column doet denken aan ‘Roodkapje en de boze wolf’ is er weinig sprookjesachtigs aan de ‘boze coronawerkelijkheid’.

Als jochie speelde ik vaak cowboytje. Met mijn mond-/halsdoekje voelde ik me stoer. Met mijn mondkapje ben ik minder blij.

Sinds het dringende advies zien we het mondkapje steeds meer in het straatbeeld, ook in Dronten. Ik draag hem ook, maar met tegenzin. Omdat het kapje een deel van mijn gezicht bedekt vind ik het een rotding. Het kapje maakt mij en de ander onpersoonlijk. We hebben gevoelsmatig minder contact. Je ziet minder emotie en gezichtsexpressie. Daarnaast beslaat mijn bril als ik een mondkapje draag en krijg ik een ontzettend warm hoofd.

In Azië kennen ze de mondkap al langer. Ze droegen hem daar al ver voor corona tegen smog. Als polderbewoner vond ik dat vreemd, ik keek dan ook wat meewarig naar televisiebeelden van Chinezen in de te grote steden waar de luchtvervuiling mensen naar de mondkapjes deed grijpen. Toen was dat een ‘ver-van-mijn-bed-show’.

Gebrek aan draagkracht

Mijn geklaag zegt iets over het gebrek aan draagkracht voor het mondkapje. Het gebrek aan goede communicatie, eindeloze discussies over het nut van het mondkapje en besluiteloosheid werkten niet mee aan mijn motivatie.

Toch komen we, als we ons gezonde verstand gebruiken, niet onder het dragen van een mondkapje uit. Je hoeft immers geen viroloog, immunoloog of aeroloog (bestaat die?) te zijn om te begrijpen dat een mondkapje iets tegenhoudt qua uitademing. Dat is zo logisch als wat. Volledige veiligheid is er niet, maar het zal hoe dan ook iets doen.

De hoogte tijd

Juist daarom heb ik dat vermaledijde ding toch maar op als ik boodschappen ga doen. Ik vind het sowieso de hoogste tijd om met zijn allen ons best te doen de tweede uitbraak van dat verrekte virus in te dammen. Er is simpelweg geen tijd meer om eindeloze welles-nietes gesprekken met elkaar te voeren. Hoe belangrijk is het te weten of het kapje 5, 10, 25 of 50 % van de virusdeeltjes tegenhoudt? Het doet in ieder geval iets!

Meer alert

Gek genoeg heb ik het idee dat ik met het mondkapje op meer alert ben ten aanzien van het bewaren van anderhalve meter afstand. Omgekeerd heb ik niet gemerkt dat mensen mij nu te dicht naderen. Als iemand echt te dichtbij komt zal ik mijn mond als stoere cowboy open trekken. Het klinkt wel wat raar, maar ik hoop u met mondkapje tegen te mogen komen in onze winkels en openbare gebouwen. We spelen nu immers geen kinderlijk cowboyspelletje, we moeten echt samen optrekken tegen het virus.

Bart van der Wal