Arjen Verschure speelt in op verandering met een 'avonturenboerderij' bij Schokland

Nagele - Een avonturenboerderij op het gebied van duurzaamheid, lokale producten en educatie. Zo omschrijft melkveehouder Arjen Verschure zijn bedrijf aan de rand van Schokland.

Na een groot artikel in Trouw én meer aandacht voor zijn site ikbenboer.nl is Arjen er klaar voor. ‘We moeten vooruit denken en inspelen op wat de consument wil.’

Arjens wake-up-call vond plaats in Amsterdam. In twee verschillende koffietentjes probeerde de ondernemer koffie met gewone melk te bestellen. Onmogelijk. ‘Ze hadden alleen van die plantaardige versies met soja en haver’, vertelt de boer. ‘En dan kun je denken dat die gasten gek zijn, maar dan ga je voorbij aan het feit dat de wereld verandert en dat wij boeren daar ook in mee moeten.’

Molen voor graan

Vijf jaar geleden kocht hij een boerderij bij Schokland, in eerste instantie om dingen uit te proberen, maar die dingen nemen steeds grotere vormen aan. Inmiddels draait zijn molen op de boerderij volop om onder meer graan te vermalen voor het eerste BroodLab in Laren.

Volgend jaar staat een eigen bakkerij op Schokland op de planning en wordt gewerkt met pick-up-points door de polder en de mogelijkheid voor online bestellingen. ‘De polder is ooit groot geworden door de graanteelt en dat moeten we weer stimuleren. Op een leuke, lokale manier.’

Inspiratiecentrum

Zo ziet de ondernemer een inspiratiecentrum met de mogelijkheid tot opleidingen en workshops wel zitten. En ook een samenwerking met Werelderfgoed Schokland lijkt hem wel wat. ‘Consumenten vinden het steeds belangrijker om te weten waar hun voedsel vandaan komt. Daar kunnen we samen op inspelen met educatieve programma’s, rondleidingen en scholing’, zegt de agrariër.

Naast het verhuren van een natuurhuisje heeft Arjen ook grote plannen voor het verbouwen van de grond zelf. Een community-achtige boerderij met aandacht voor de kringloop, is de grote droom. ‘Met meerdere mensen de boerderij runnen, andere boeren erbij betrekken en betrokkenheid genereren onder de locals’, noemt hij dat.

Niet voor niks is ‘met één been in de stal en het andere in de maatschappij’, het credo van Verschure. Deze twee werelden moeten bij Schokland op verrassende manieren samenkomen. ‘Mensen moeten ons weer kennen van het ambacht en niet alleen van de protestacties in Den Haag.’

Aanvragen

Na het artikel in Trouw kreeg Verschure positieve reacties, open sollicitaties en aanvragen voor samenwerkingen. Openstaan voor nieuwe mogelijkheden is hierin belangrijk volgens Arjen. ‘Je kunt wachten tot het 5 voor 12 is, maar dan ben je te laat.’

Op de Facebookpagina Ikbenboer licht Arjen zijn plannen toe en vertelt hij over het boerenleven en alles wat er bij zijn avonturen komt kijken. Wie een voorproefje wil van de bakkerij kan via www.hetgraanschap.nl een bestelling plaatsen en die op de donderdagen tussen 10.00 en 16.00 uur afhalen op de boerderij aan de Oud Emmeloorderweg.