Lelystadse muzikant Bolivar organiseert muziekfestival voor goed doel in zijn geboorteland Congo

Lelystad - De Lelystadse muzikant Bolivar M’vulu gaat in februari een muziekfestival organiseren voor het goede doel in de stad Beni in zijn geboorteland Congo.

‘Het is een van de mooiste projecten van mijn muzikale leven’, vertelt Bolivar. ‘Het idee voor het festival kwam door de situatie die ik zag tijdens mijn reis door Congo. Nog steeds zijn er plaatsen – voornamelijk rond de grenzen van Oost-Congo – waar elk jaar duizenden mensen omkomen door conflicten. Door de liefde voor het welzijn van de mensen en de omgeving die mijn broeders uit de provincie Noord-Kivu toonden, ben ik gaan nadenken over wat wij voor deze regio zouden kunnen betekenen’.

Burgeroorlogen

‘Beni heeft het zwaar te verduren gehad tijdens de burgeroorlogen’, vervolgt Bolivar. ‘Droevige mensen, droevige vooruitzichten en een droevige omgeving. Met het festival willen wij graag weer een lach toveren op het gezicht van de mensen en een grote stap zetten naar het herbouwen van een vredige leefomgeving’.

De Lelystadse muzikant is zelf geboren in Congo-Kinshasa. Op vierjarige leeftijd ontvluchtte hij het door burgeroorlogen geteisterde land, op zoek naar een beter leven. In 2012 kreeg hij de Nederlandse nationaliteit. ‘Ik ben in Congo geboren, maar overal in Europa een beetje opgegroeid. Deze boodschap delen vanuit mijn leven als ex-asielzoeker vind ik heel belangrijk. Er leven twee werelden in mij, twee culturen en mentaliteiten’.

Celebrating peace

De insteek van het festival in Beni is ‘Celebrating peace’. Bij het evenement, dat overdag wordt gehouden in het stadion van de Congolese stad, krijgen juist lokale artiesten uit de omgeving de kans om zichzelf te laten horen. Ook gaat de organisatie in gesprek met de bezoekers en kunnen zij hun mening delen over hun huidige situatie in de regio.

‘De meningen en wensen van de inwoners zullen gebundeld worden’, vertelt de Lelystadse muzikant. ‘Na het festival zullen wij als organisatie hierover in gesprek gaan met onder andere de burgemeester en minister van de provincie Noord-Kivu. Wellicht kunnen we daardoor samen mooie veranderingen tot stand brengen’.

Onderdak en scholing

In de avond vindt er ook een afterparty plaats, waar een entree moet worden betaald. De opbrengsten van deze avond gaan voor het grootste gedeelte naar de BL Foundation, dat zich ontfermd over ouderloze kinderen. ‘Met deze stichting bieden wij kinderen onderdak en scholing. Deze kinderen hebben al veel meegemaakt in hun korte leventje. Vaak kennen ze hun vader niet, omdat hun moeder is misbruikt door rebellen, waar zij dan het resultaat van zijn. Als moeder dan ook wegvalt, zijn deze kinderen helemaal alleen. Binnen de organisatie Mayibobo – ondersteund door de Foundation – krijgen zij begeleiding in het verwerken van hun trauma’s en psychologische hulp en trainingen om betekenis te geven aan hun toekomstige leven’.

‘De omstandigheden in Congo zijn heel anders dan hier’, vervolgt Bolivar. ‘Je komt letterlijk op straat terecht en je moet jezelf maar redden. Het is een heel creatief land, met creatieve, artistieke mensen. Ook veel van de kinderen in de stichting hebben een groot talent. Om de jeugd een kans te geven om wat te doen met dat talent en een eigen, succesvol leven op te bouwen, willen we met dit festival hen een podium bieden om hun talent te laten zien aan een groot publiek’.

Corona

De grootste voorbereidingen voor het festival in Beni zijn momenteel al geregeld. ‘De artiesten zijn uitgenodigd en het schema is ingevuld. Of er wijzigingen moeten plaatsvinden hangt nu af van de ondersteuning die wij zullen krijgen van sponsoren’, legt Bolivar uit. ‘Om het festival tot een groot succes te tillen hebben we deze ondersteuning namelijk hard nodig’. De muzikant roept Lelystadse bedrijven ook op om zich te melden voor sponsoring.

Om het festival te organiseren in coronatijd, was niet altijd even gemakkelijk. Bolivar: ‘Dankzij mijn team in Goma en Gisenyi/Rwanda zetten wij dit door. Wij hebben niks te verliezen en ik ben niet alleen. Thuis heb ik de steun van mijn vrouw Barbara ook. Het festival gaat sowieso door, met of zonder mij. Ook als daar plotseling een uitbraak van corona plaats zal vinden en alle regels worden aangepast. Ik hoop alleen dat de vliegtuigen wel blijven vliegen tot die tijd. Ik wil niks missen’.

Nieuw album

De coronatijd was voor de Lelystadse muzikant als artiest zelf ook niet gemakkelijk. In juli 2019 kwam zijn nieuwe album That Day Will Come uit via DeCDPerserij.nl, met een platencontract bij Indielabel. ‘Toen ben ik naar Rwanda en Goma/Congo gevlogen voor de cd-release. Uiteraard stond er meer op de planning, maar toen kwam corona roet in het eten gooien. Er was zo goed als niks meer mogelijk’.

‘Wel heb ik in de tussentijd op muzikaal gebied andere voorbereidingen en projecten kunnen opstarten, zoals de voorbereidingen voor dit festival. Daar bijt ik me dan helemaal in vast. Na 26 jaar op de vlucht als een vreemdeling, heb ik nu een kans gekregen hier in Nederland. Ik ben dankbaar voor alles en daarom spreekt de organisatie van dit festival mij ook aan. Ik wil teruggeven, helpen en stimuleren om er zelf op door te bouwen’.

Yolande Tump