Ideeën van bewoners Lelystad worden werkelijkheid

Lelystad – Van de 47 door bewoners bedachte ideeën voor de Motiemarkt zijn er dinsdag 36 door de gemeenteraad ingebracht ter stemming. En daarvan zijn er 21 overgenomen. Een mooie score, die heel Lelystad zal gaan merken.

Zintuigenpark en livemuziek

Zo zag ‘mister Bultpark’ Peter Kouwenhoven, onlangs nog beloond met de Stadspenning, zijn idee om de zintuigentuin in het Bultpark te voltooien, werkelijkheid worden. Met geld uit het Motiemarktbudget kunnen drie van de vier bakken voor die tuin, één is er al, worden aangeschaft, zodat bezoekers het groen kunnen zien, ruiken, voelen en proeven. De tuin wordt ook toegankelijk voor scootmobielers.

Een ander idee, van positivo Ger Koreman, wordt ook werkelijkheid. Hij pleitte tijdens de Motiemarkt in september voor een permanent monument voor overleden kinderen op begraafplaats Ölandhorst. Daarmee kunnen mensen overleden kinderen, ook ongeboren kinderen, herdenken en elkaar troost bieden. Koreman haalde daarmee een mooie score, want ook zijn idee om wat geld beschikbaar te stellen waarmee Utopodium op de zaterdagmarkt livemuziek kan verzorgen, werd aangenomen.

Ideeën voor en door jongeren

Er zijn ook ideeën die geen geld kosten. Zo gaat het college aan de slag om te kijken of er landelijke fondsen of Lelystadse organisaties zijn die willen investeren in uitbreiding van de skatebaan in het Zilverpark, een veelgehoorde wens van jongeren en ingebracht door Shane Sonntag. Ook het idee van twee andere jonge Lelystedelingen, Fabian van Steenwijk en Marlijn Verheule, voor de realisatie van een Stadsstrand in Lelystad werd beloond, die wel met een kleine bijdrage.

Gratis en voor niets

Uit de categorie ‘Een goed idee hoeft niets te kosten’ gaat de gemeente in gesprek met scholen om hen te interesseren voor themalessen over het aanpakken van zwerfafval (indiener mevrouw Karels), gaat men ook bekijken of er ruimte en belangstelling is in Lelystad voor ‘tiny houses’ voor specifiek jongeren (mevrouw Gaehler) en zal er worden gekeken of de verkeerstechnische situatie rondom De Uiterton verbeterd kan worden (Robert March).

Een beetje geld

En dan zijn er natuurlijk nog de ideeën die wel een kleine startsubsidie nodig hebben om tot uitvoer te worden gebracht. Zo is er geld beschikbaar gesteld om een nieuwe plek te zoeken voor de schapenweide in Warande (Martha Rispens), komen er in de Archipel en Botter ‘tiny forests’ (de heren Boers en Knip) waar bewoners bij betrokken worden als het gaat om aanleg en onderhoud en kinderen natuureducatie in de praktijk kunnen krijgen, gaat Resto Van Harte kinderworkshops verzorgen, om kinderen te leren koken en te leren over gezond eten (mevrouw Geerlings) en kan de Prehistorische Nederzetting bij het Natuurpark een leskist aanschaffen (de heer Vlot) om die beschikbaar te stellen aan het Lelystadse basisonderwijs.

Tot slot

Verder zijn er bijdrages uit het budget voor de Motiemarkt voor een uitje naar het ‘Museum van de 20e eeuw’ voor de rolstoelwandelgroep van De Uiterton (wederom Robert March), komt er bij de Buizerdtocht in Lelystad-Haven een hondenstrand (de heer Meijer), krijgt atletiekvereniging AV Spirit energiezuinige led-verlichting op haar complex (de heer Fernhout), kan wijk De Zoom uitzien naar vier kunstwerken die het 40-jarig bestaan van de wijk markeren (mevrouw Pikkert), krijgt de recreatiezaal in De Buizerd in de Tjalk een make-over en komt daar in de tuin een prieel (de heer Scholte), krijgt buurthuis De Brink buitenverlichting die het ’s avonds veiliger moet maken (buurtcentrum De Brink), zullen de speelhofjes in de Archipel 31 en 32 veilige houtsnippers als ondergrond krijgen (mevrouw Junte), kan het Zeekadettenkorps vijf vaartochten voor speciale doelgroepen gaan organiseren (Joop van Diest) en gaat de stichting Stekuhan creatieve workshops voor jongeren en senioren organiseren (mevrouw Renfurm).

En met de aanstaande verwezenlijking van al die ideeën uit de Motiemarkt is het budget van 150.000 euro voor dit jaar uitgegeven.