Door haar zus belandt werk Groningse Anke Moes in De Meerpaal

Dronten - Anke Moes uit het Groningse Grijpskerk exposeert werk in De Meerpaal in Dronten. De tentoonstelling, die is te zien tot 25 oktober, is tot stand gekomen door haar zus Ineke, die in Dronten woont.

‘Ik vond dat het nu eens tijd werd voor een expositie van het werk van Anke in het midden van het land, in De Meerpaal.’

Drukke boel

Na vele omzwervingen door Nederland streek Anke Moes neer in Grijpskerk. De geboren Amsterdamse schildert al vanaf haar jonge jaren. Inspiratie deed ze op door haar vader, die graag schilderde. Ze vond het heerlijk om hem daarmee bezig te zien, vooral omdat er veel rust vanuit ging.

Toen ze uit huis was en het soms een drukke boel werd in het huis waar ze met veel mensen woonde kwam ze steeds vaker tot rust bij haar schildersdoek. Dat was haar uitlaatklep en dat is eigenlijk altijd zo gebleven.

Eigen pad kiezen

Ongeveer tien jaar geleden ging Anke Moes naar de kunstacademie in Groningen, maar na een jaar bleek ze daar toch niet happy. Ze stopte. Ze voelt zich nu vrij om haar eigen pad te kiezen waarbij het proces van het schilderen voor haar het belangrijkste is.

Ze begint met een wit doek en kiest haar kleur of vorm, begint spontaan en is zelf ook steeds benieuwd wat op het doek verschijnt. Ze onderzoekt gaandeweg de mogelijkheden van diverse materialen en laat zich daardoor verrassen.

Organische vormen en lijnen

De laatste jaren heeft ze zich toegelegd op het werken met waterverdun-bare olieverf op een onderlaag van acrylverf waarbij meestal organische vormen en lijnen ontstaan die in harmonie zijn met elkaar.

Inmiddels heeft ze heel wat werk in haar eigen galerie verzameld en werd ze verrast door de enthousiaste reactie van haar zus op deze werken.