Oostvaardersplassen is hét gebied om Wereld Trekvogeldag te beleven

Almere / Lelystad - Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere is zaterdag 10 oktober - het is dan Wereld Trekvogeldag - dé plek voor iedereen die geïnteresseerd is in (trek)vogels: van starter tot doorgewinterde vogelaar.

Oktober is de maand bij uitstek voor het spotten van trekvogels. In het voor- en het najaar vliegen miljoenen vogels over Nederland naar een warme winterbestemming of broedplek. Nederland ligt aan de ‘East Atlantic Flyway’, een belangrijke migratieroute voor vogels.

Rustplaats op de trektocht naar het Zuiden

Nederland doet tijdens deze najaarsvogeltrek dienst als welkome rustplaats op de trektocht naar het zuiden. Dat zie je terug op vele plekken in Nederland, zo ook in het Nationaal Park Nieuw Land, de Oostvaardersplassen. Op de natte graslanden bijvoorbeeld zijn op dit moment vele honderden kieviten te zien. De ligging van de Oostvaardersplassen én het natte karakter van dit bijzondere wetland maakt het gebied zo uniek. De Oostvaardersplassen is in een halve eeuw uitgegroeid tot een gebied met hoge internationale betekenis.

Het spotten van trekvogels is goed mogelijk langs de randen van het kerngebied. Bijvoorbeeld vanuit Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere, of één van de vele vogelkijkhutten. Zoals de observatiehut ‘De Zeearend’ in Lelystad, aan de rand van ‘De Waterlanden’. Hier heb je kans trekvogels als de grutto, kemphaan, slobeend of tureluur te kunnen ontdekken.

[De tekst gaat verder na de foto]

Activiteiten Natuurbelevingcentrum de Oostvaarders

Bij Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders kun je tijdens de Wereld Trekvogeldag op pad met ervaren vogelaars, tijdens de vroege vogelwandeling of de roofvogelwandelingen. Of stap in de ecokar en ontdek het vogelleven in het kerngebied van de Oostvaardersplassen.

Leer vogels te herkennen aan hun geluid en uiterlijk en leer meer over het belang van rustgebieden zoals de Oostvaardersplassen. Daarnaast is ook de vogelringwerkgroep van Vogel- & Natuurwacht Flevoland deze dag aan het werk: aan het begin van het Julianapad, gelegen bij de vogelkijkhut ‘De Grote Zilverreiger’, wordt het vogelringen gedemonstreerd. Een unieke kans om vogels van dichtbij te bekijken en meer te weten te komen over het ringen. Deze activiteit is weersafhankelijk: bij veel regen of harde wind komt het vogelringen te vervallen.