Lelystad informeert bewoners en bedrijven in buitengebied over ondermijning

Lelystad - In het kader van de landelijke Week van de Veiligheid, die vandaag is gestart, brengt de gemeente Lelystad het thema ondermijnende criminaliteit extra onder de aandacht.

In een brief informeert waarnemend burgemeester Henry Meijdam bewoners en bedrijven in het buitengebied over het herkennen van ondermijning. Met de boodschap ‘Je hebt maar één keer de kans om nee zeggen!’ worden ondernemers via brancheorganisaties met een digitale flyer gewaarschuwd voor criminele weldoeners. De Week van de Veiligheid eindigt op 11 oktober.

Ondermijning en ondernemers

Veel zelfstandig ondernemers hebben geldproblemen door de coronacrisis. Het kan verleidelijk zijn om zaken te doen met een criminele weldoener, waarbij criminelen investeren in een bedrijf en het criminele geld witwassen. Of criminelen huren een deel van een bedrijfspand voor illegale activiteiten en hopen zo uit zicht te blijven van de overheid/politie. ’Je hebt maar één keer kans om nee te zeggen’ is de boodschap van de digitale flyer die ondernemers via brancheorganisaties ontvangen. Bewoners en bedrijven in het buitengebied van Lelystad ontvangen informatie in de brievenbus over ondermijning, het herkennen van ondermijning en het melden ervan.

Samenwerken aan veiligheid

Samen met de politie en vele andere partijen werkt de gemeente aan de veiligheid in Lelystad. In de Week van de Veiligheid ligt het accent op het bewust maken van ondernemers en bewoners in het buitengebied  van de gevaren van ondermijning. En worden er tips gegeven om ondermijning te herkennen.

Waarnemend burgemeester Henry Meijdam: 'Ondermijnende criminaliteit is een risico voor de veiligheid en leefbaarheid in de stad. Ondermijning is dichterbij dan we denken, de herkenning is lastig omdat het niet meteen zichtbaar is. In de Week van de Veiligheid vragen we extra aandacht voor ondermijnende criminaliteit: alleen samen drukken we het de kop in en zorgen we voor een veilige stad'.