Zzp'er word je niet zomaar: hou hier rekening mee

Aangeboden door: Univé

Het zzp-bestaan biedt veel vrijheden, maar daar zitten ook wat haken en ogen aan. Zo heeft de coronacrisis duidelijk blootgelegd hoe kwetsbaar ondernemers in Nederland kunnen zijn.

En daarom is het anno 2020, meer dan ooit, zaak om jezelf goed in te dekken tegen (financiële) risico’s – bijvoorbeeld door een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zzp’ers af te sluiten. We geven een aantal tips voor slim ondernemen.

Regel juridische bijstand

Als zzp’er is er een reële kans dat je op een bepaald punt tegen een juridisch conflict aan zal lopen. Omdat je te maken krijgt met een wanbetaler, bijvoorbeeld. Of omdat er met een opdrachtgever of klant een conflict ontstaat over de overeenkomst. Zulke situaties kunnen je heel wat geld en stress kosten. En kunnen soms zelfs je bedrijf en zakelijke reputatie in gevaar brengen.

Daarom is het verstandig om een rechtsbijstandverzekering voor zzp’ers te hebben. Hiermee beschik je over juridische hulp, een complete incassoservice en een juridische preventiedienst die belangrijk papierwerk voor je controleert. Bespaar jezelf de kwade telefoontjes van klanten en geef het juridische denkwerk uit handen aan een deskundige.

Verzeker jezelf van een inkomen bij ziekte

Dagelijks raken er zo’n 200 mensen tijdelijk of langdurig van de arbeidsmarkt. Door een ongeval op de werkvloer, een zwangerschap of psychische problemen zoals een burn-out, bijvoorbeeld. Maar als arbeidsongeschikte zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor je inkomen en heb je niet zomaar recht op een bijstandsuitkering. Je kunt hier alleen aanspraak op maken als je door je eigen (spaar)geld of buffer heen bent.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers is een goede uitkomst: als je niet meer kan werken, kun je hiermee maar liefst 90 procent van je inkomen blijven ontvangen. Bovendien is de premie fiscaal aftrekbaar én betaalt deze zich op de lange termijn ruimschoots terug: slechts één jaar van je buffer leven kost al meer dan tien jaar aan aov-premie betalen.

Zet genoeg opzij

Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (Tozo) of niet: een buffer is broodnodig voor elke ondernemer. Als zzp’er hoor je immers voortdurend geld opzij te zetten – voor je omzetbelasting, inkomstenbelasting, vakantiedagen, ziektedagen en pensioen.

Voor startende ondernemers kan het soms lastig zijn om de omzet en kosten te voorspellen. Maar met een simpele rekensom zorg je dat je over voldoende reserveringen beschikt. Doorgaans is het voor een jaarlijks inkomen uit onderneming (omzet min de kosten) tot €50.000 genoeg om 25%-30% van de omzet te reserveren voor belastingen, bedrijfskosten, rustige tijden en eventuele calamiteiten. Voor een inkomen van €50.000-€100.000 kun je beter wat meer apart zetten, omdat je waarschijnlijk meer bedrijfskosten maakt en in de hoogste belastingschijf belandt (49,50%, tarief 2020).