Boswachters Flevoland boos: 'Noten verzamelen mag, natuur vernielen niet!'

Regio - De boswachters van Staatsbosbeheer zijn niet blij met de bezoekers die in de Flevolandse bossen de natuur vernielen bij het verzamelen van hele tassen vol walnoten en tamme kastanjes.

'Je mag noten rapen maar er worden op dit moment teveel regels overtreden en op meerdere plekken wordt de natuur verstoord en vernield', zegt boswachter Amy Zeeman.

Verzamelen van walnoten, tamme kastanjes of andere noten of vruchten die niet beschermd zijn, is toegestaan in de gebieden van Staatsbosbeheer. 'Maar niet meer dan een champignonbakje per persoon en alleen te gebruiken voor eigen consumptie', benadrukt Zeeman. 

'De natuur wordt nu regelmatig verstoord en vernield door mensen die niet op de paden blijven en maar door alle bosvakken heen gaan lopen, in bomen gaan klimmen, takken eruit zagen of bomen kapot slaan, om nog maar een paar kastanjes of walnoten te pakken te krijgen. Daarnaast wordt er zoveel meegenomen en vaak ook doorverkocht dat er niks meer overblijft voor de dieren die in het bos leven of voor mogelijke andere bezoekers. Dat kan echt niet', aldus boswachter Amy Zeeman. 'In de natuur gelden regels, ook bij het rapen van walnoten en kastanjes. Daar hoort iedereen zich aan te houden'.