Column Bart van der Wal | Vrijheid blijheid

Ik was onlangs in winkelcentrum Suydersee in Dronten om wat boodschappen te doen. Ik was goed gemutst, het was een mooie dag. De zon scheen, veel vrolijke gezichten, geen vuiltje aan de lucht. Onderweg naar huis zag ik bij een woning een spandoek met daarop de tekst ‘Doe normaal, vrijheid is je recht!’.

De bewoner - het lijkt me veilig te veronderstellen dat de bewoner het spandoek had gemaakt - is het duidelijk niet eens met de coronamaatregelen.

Ieders leven is sinds de komst van het coronavirus in enige mate veranderd. Wellicht laat u de boodschappen thuis bezorgen of ziet u familie, vrienden en kennissen niet of veel minder.

Minder goed in ons vel

Ik las dat we sinds de komst van dit virus minder goed in ons vel zitten. We missen onze vrijheid.

Mijn gevoel van vrij zijn bestond voor corona vooral uit leuke dingen doen. Even naar de kust, een terrasje pakken of een feestje bezoeken.

Hoewel we er niet mee te koop lopen behoren mijn vrouw en ik tot de hoogrisicogroep. Daarom laten we veel leuks nu achterwege.

De eigenaar van het spandoek denkt waarschijnlijk dat ik mezelf gek laat maken en heeft het ‘normale’ leven al lang weer op de rit. Hij maakt afspraken, houdt geen afstand en is dat gedoe rond corona meer dan zat. Tsja, wie niet…

Eigen keuzes

Vrijheid vinden we vooral in het maken van eigen keuzes. Dat geeft ons een goed gevoel. Misschien moeten we juist daarom onze persoonlijke vrijheid opnieuw uitvinden of definiëren.

Daarom heb ik besloten om te gaan klussen. Het kwam er eerder nooit van.

Trap geverfd

Eindelijk eens die oude stoel opgeknapt en de trap opnieuw geverfd. Ik moet u zeggen dat mijn inspanning soms frustrerend was. Ik ben niet zo handig, maar de geklaarde klussen blijken uiteindelijk bevrijdend te werken; ik word er vrolijk van.

Wat ik maar wil zeggen is dat vrijheid blijkbaar ook gevonden kan worden in het maken van nieuwe keuzes.

Minder vanzelfsprekend

Wellicht vinden we ons goede gevoel juist door iets op te pakken waar we eerder weinig aandacht aan schonken of dat voor ons minder vanzelfsprekend was.

Zo heb ik besloten om wat oude vrienden te bellen en begroet ik links en rechts meer mensen op straat. Ideeën te over. In afwachting van een echt schone lucht kunt u alvast uw nieuwe vrijheid beproeven.