Wonderfoons te leen bij bibliotheek in Lelystad

Lelystad - Vanaf nu kan het publiek in de bibliotheek in Lelystad Wonderfoons uitproberen. Deze deze ouderwetse telefoons met een nieuwe bestemming zijn speciaal voor mensen met dementie ontwikkeld.

Door een nummer te draaien, horen ze een liedje uit hun jeugd. In de Lelystadse bieb staat een aantal wonderfoons klaar om uit te proberen. Ze zijn te lenen met een abonnement voor volwassenen. De wonderfoons staan er bewust ook tijdens Wereld Alzheimer Dag op 21 september. In de bibliotheek is een thematafel ingericht en is samen met Alzheimer Nederland en het Alzheimer Trefpunt in Lelystad gevuld met informatie over dementie. 

Ombouwen

Vrijwilliger Theo Hegeman heeft de oude telefoons omgebouwd, speciaal voor mensen met dementie, zodat ze liedjes uit hun jeugd kunnen horen. ‘Met de draaischijf kunnen ze tien verschillende nummers uitkiezen. De liedjes variëren van Willeke Alberti tot Peter Koelewijn en Annie M.G. Schmidt.’ Theo kwam op het idee toen hij een item zag op televisie. ‘Een jongen van 18 had een Wonderfoon gebouwd als project voor school. Toen ik dat zag, dacht ik: ‘Dat kan ik ook maken’.

Draaischijftelefoon

Veel dagelijkse handelingen lukken niet meer door dementie, maar een draaischijftelefoon weten veel mensen nog prima te bedienen. De Nijmeegse uitvinder Leo Williams speelde hier naar aanleiding van een persoonlijke situatie op in en bedacht de Wonderfoon speciaal voor deze doelgroep.

De omgebouwde telefoons duiken op steeds meer plekken op, met name in de zorg.