Column Kees Bakker | Mooie invulling Motiemarkt

Lelystad - De jaarlijkse Motiemarkt in Lelystad vond vorige week dinsdag weer plaats. Normaal is dat een bijeenkomst met een volle burgerzaal in het Stadhuis, waar de anderhalve meter-regel onmogelijk te garanderen valt. Raadsleden gaan dan de verschillende ideeën langs. Om één en ander coronaproof te maken, was het dit jaar anders.

Alleen de indieners van ideeën en raadsleden waren welkom, en dit keer gingen de ideeënmakers in een vastgestelde volgorde bij de raadsleden lang. Mooie invulling. Mooi ook dat de organisatie creatief heeft nagedacht met als uitgangspunt ‘Hoe kan het wel?’ in plaats van vast te houden aan de vaste opzet en te zeggen ‘Dat kan niet, dus dan maar geen Motiemarkt’.

Groot aantal ideeën 

Het aantal ideeën was weer groot (47 stuks) en divers. Het is aan partijen daaruit ideeën te adopteren en voor te leggen aan de gemeenteraad. Duidelijker dan ooit is dat het niet mogelijk zal zijn alle ideeën uit te voeren. 

Wat opvalt is dat er wel minder ideeën bij zitten waarin je niet direct het belang van een persoon of organisatie herkent. 

Het opknappen van het gebouw van JTL, een locatie voor de luchtscouts, een hondenspeelveld tussen Hollandse Hout en Lelystad-Haven en locaties voor tiny houses. Prima ideeën allemaal, maar er zit ook (en dat mag, begrijp me niet verkeerd) een eigen belang aan vast.

Monument voor overleden kinderen

Dat is minder het geval bij het idee voor een monument voor overleden kinderen op de begraafplaats, een muziektent op de Agorahof, tiny food-bossen in de stad of het aantrekkelijk inrichten van de rotonde bij Batavia Stad, waar mensen uit Noord-Holland de stad binnenkomen om te gaan shoppen. Dat zijn ideeën die een breder belang dienen en daardoor ook meer kans maken. 

Maar dat is geen waardeoordeel, dat is slechts een observatie. Want ook het idee om te stoppen met de plannen voor Lelystad Airport, het vliegveld ook te sluiten voor klein vliegverkeer en grote geluidswallen te plaatsen langs de A6 mag, hoewel het natuurlijk volstrekt kansloos is, gehoord worden. 

En dus is het altijd spannend te zien welk idee geadopteerd zal worden en welke het vervolgens ook haalt. Al hebben we de laatste tijd als krant ook klachten ontvangen over eerdere, enthousiast aangenomen en door de politiek ondersteunde ideeën, die vervolgens nooit tot uitvoering zijn gekomen. Daarover in een latere editie meer. Eerst is de blik weer op de toekomst gericht, als in oktober de ideeën in de gemeenteraad besproken worden. Daarbij maakt zelfs het idee van het vliegveld kans besproken te worden, ingediend door een partij die begint met Groen en eindigt op Links.