Flevolanders zetten zich tijdens World Cleanup Day in voor een zwerfafvalvrije omgeving

Regio - Honderden Flevolanders gaan komende zaterdag met de prikstok op pad om hun omgeving zwerfafvalvrij te maken. Dit doen zij tijdens World Cleanup Day: ’s werelds grootste opschoonactie van het jaar.

Burgers, bedrijven en gemeenten van over de hele wereld steken gezamenlijk de handen uit de mouwen om de omgeving op te ruimen. In de gemeente Almere worden onder meer acties opgezet om het zwerfvuil op te ruimen dat is ontstaan door groot onderhoud in verschillende wijken. Dit jaar wordt World Cleanup Day in Nederland georganiseerd door Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon. Ga naar www.worldcleanupday.nl voor meer informatie of het aanmelden van een actie.

Coronamaatregelen: kleine groepen en 1,5 meter

In de heel Flevoland worden tijdens World Cleanup Day straten, speelpleinen en stadsparken opgeschoond. Op basis van de RIVM-richtlijnen zijn preventiemaatregelen geformuleerd om de opruimacties coronaproof en verantwoord uit te voeren. Daardoor blijft de kans op besmetting minimaal. Zo verzoeken Plastic Soup Foundation en Nederland Schoon deelnemers om alleen in kleine groepen deel te nemen en de anderhalve meter afstand te allen tijde in acht te houden.

Gebruik de Litterati-app

Tijdens World Cleanup Day kan iedereen gebruik maken van de Litterati-app. Hiermee kunnen deelnemers het gevonden en opgeruimde afval vastleggen op hun telefoon. Zo worden waardevolle data verzameld, zoals het soort afval, de locatie en de herkomst ervan, wat uiteindelijk gebruikt wordt voor onderzoek, waarmee het zwerfafvalprobleem bij de bron kan worden aangepakt. Elke gebruiker van de Litterati-app draagt dus bij aan een oplossing voor het zwerfafvalprobleem.

Krachten bundelen tegen zwerfafval

Vanwege de coronacrisis moest de 18e editie van de Landelijke Opschoondag van Nederland Schoon, die jaarlijks medio maart plaatsvindt, worden afgelast. Daarom besloten Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation de krachten te bundelen en gezamenlijk de organisatie van World Cleanup Day op zich te nemen. Samen sporen zij niet alleen particulieren van jong tot oud aan om mee te doen, maar ook scholen, bedrijven, verenigingen, (sport)clubs en gemeenten.