Floor Koedam, ambassadeur van de Lelystadse poëzie, is overleden

Lelystad - Op 74-jarige leeftijd is afgelopen zaterdag de Lelystadse dichter Floor Koedam overleden. Hij was de voorzitter van de Lelystadse dichtclub De Dijkdichters en werd gezien als ambassadeur van de Lelystadse poëzie.

‘Floor staat voor iedereen klaar', schreef stadsdichter Juul Baars in juli bij het stadsgedicht dat hij in juli schreef voor zijn 'dichtmaatje'. Floor Koedam ontwikkelde een syllabus voor de workshop Poëzie voor Lelystedelingen. Deze workshop werd ook gebruikt door de jongeren die dit jaar het ‘Dodenherdenkingsgedicht' en het 'Bevrijdingsgedicht' schreven. Ook leverde hij een grote bijdrage aan de totstandkoming van de dichtbundel 'Divers Lelystad, Dichter(s) bij elkaar', waarin Lelystadse dichters van wie de roots in een ander land liggen, debuteren. Als ambassadeur van de Lelystadse poëzie droeg Floor er verder zorg voor dat het Lelystadse gedicht in en buiten de polder wordt gehoord. 'Floor was niet alleen een begaafd dichter, zijn kennis van de poëzie kent geen grenzen', aldus Juul Baars.

Gedichtenwedstrijd

In januari van dit jaar won Floor Koedam de Jaarlijkse Gedichtenwedstrijd van de FlevoMeer Bibliotheek in Lelystad. Hij was de favoriet van zowel de jury als het publiek bij de wedstrijd voor volwassenen. 'Met zijn gedicht ‘Komt een man bij de dokter…’ heeft Floor persoonlijke emoties sterk overgebracht', aldus jurylid Thom Ummels. 'Het heeft een mooie zinsopbouw en een goede balans. Bijzonder is de dialoogstijl, die niet alleen in de inhoud tot uitdrukking kwam, maar ook in zijn voordracht'.

Begenadigd tekenaar

Floor Koedam was ook een begenadigd tekenaar. Hij gebruikte veel van zijn pentekeningen in zelfgemaakte gedichtenbundeltjes, met nonsens-poëzie, zijn zogenaamde ‘Rompelrijmen’.

Floor Koedam leed de afgelopen 20 jaar aan de ziekte van Kahler. 'Zijn geest had moeite met het loslaten van alles wat hij deed en nog wilde doen. Maar het ging niet meer', staat in zijn overlijdensadvertentie. Het afscheid van Floor vindt plaats in besloten kring.