Column Kees Bakker | Fouten maken hoort bij het leven

Dronten - Ik kan er eerlijk gezegd goed mee leven, met het besluit van de CDA-fractie in Dronten het vertrouwen in Brenda Berghorst uit te spreken en mee te gaan in haar wens aan te blijven als gemeenteraadslid.

Ik heb eerder al geschreven: Berghorst is een vakkundig en goed raadslid. Ze heeft bovendien een prettige toon. Ze is nooit belerend of kleinerend naar anderen, ze heeft kennis van de zaken waar ze over spreekt en ze respecteert de mening van anderen.

Een noodoplossing

Op zich heeft dat allemaal niets te maken met de vraag of iemand mag aanblijven of niet, maar het telt wel mee. Natuurlijk heeft ze een fout gemaakt. Ik geloof haar echter als ze zegt dat ze de beste bedoelingen had. Je kunt het onnozel noemen, je kunt het geslepen noemen voor het niet melden van bepaalde zaken, maar er zat geen winstbejag achter. Ze heeft zichzelf niet geprobeerd te verrijken ten koste van de Dronter gemeenschap, ze greep naar een noodoplossing. Dat had ze niet moeten doen of in ieder geval had ze het moeten melden. 

Het wordt een enge maatschappij als iedereen die een keer een fout(je) maakt onmiddellijk moet opstappen. In bedrijven mogen werknemers ook fouten maken, daar groei je van als mens en als werknemer. 

Wantrouwen

Mensen die nooit fouten maken of zeggen dat ze nooit fouten maken, moet je per definitie wantrouwen. Dat zijn mensen die of altijd de veilige weg kiezen en daardoor niet altijd de juiste beslissingen nemen, zich alleen maar verschuilen achter anderen of achter de regels of mensen die gewoon liegen.

Iedereen maakt fouten. Fouten maken, ervan leren, de fout toegeven doorgaan en die fout nooit meer maken: dat is het leven. En waarom zou iemand die een voorbeeldfunctie heeft niet een tweede kans mogen krijgen, als dat elders wel zo is? Politici zijn ook net mensen (en dat bedoel ik grappig, voor het geval dat niet begrepen wordt), dus wat voor andere geldt, geldt ook voor hen.