Column Kees Bakker | Duivels dilemma

Lelystad - Ik stel me voor dat het een duivels dilemma moet zijn geweest voor de vijf ondernemers op het Horecapleintje die naar de Raad van State zijn gestapt om het bestemmingplan voor het Theaterkwartier tegen te houden.

Ik stel me voor dat het een duivels dilemma moet zijn geweest voor de vijf ondernemers op het Horecapleintje die naar de Raad van State zijn gestapt om het bestemmingplan voor het Theaterkwartier tegen te houden. 

Als de ondernemers gelijk hadden gekregen, zou dat een streep hebben gezet onder de huidige plannen voor een bioscoop in Lelystad. Daar maak je je niet populair mee. En daar zouden de ondernemers zichzelf uiteindelijk ook mee hebben. Als je naar de film gaat, ben je soms ook geneigd van tevoren ergens een hapje te gaan eten of naderhand nog even de kroeg in te duiken. Het Horecapleintje is dan dichtbij, of er nu wel of geen kroegen in het Theaterkwartier zitten. Uiteindelijk is de bioscoop dus ook goed voor die ondernemers.

Groter en diverser aanbod

Maar het ging hen ook niet om de bioscoop, maar om de extra horeca die er in het Theaterkwartier komt. Ook daarvan ben ik er van overtuigd dat groter en een diverser aanbod ook meer vraagt schept en dus ook goed is voor de ondernmers op het Horecapleintje. Met de nadruk op diverser.

Chagrijn, argwaan en boosheid

Maar ik snap de boosheid ook. De gemeente is in het verleden niet altijd netjes omgegaan met de ondernemers aldaar. Als je ziel en zaligheid, en niet te vergeten je centen, in je onderneming daar hebt gestopt, en vervolgens ziet dat er middels vergunningen steeds minder mogelijk is of je je kroeg moeilijk door kunt verkopen als je zou willen stoppen, zorgt dat voor chagrijn, argwaan en boosheid. 

De mogelijkheid om te verhuizen naar het Theaterkwartier is ook niet voor iedere ondernemer weggelegd. Dat kost geld, plus dat je dan opnieuw moet beginnen en waarschijnlijk een veel hogere huur krijgt. Daar moet je, als je al tientallen jaren op het Horecapleintje zit en daar voor je gevoel goed zit, maar zin in hebben.