Hondencontroleurs gaan op pad in Lelystad

Lelystad - De hondencontroleurs gaan vanaf maandag 7 september op pad in Lelystad. Zij controleren huis-aan-huis op hondenbezit.

Wie een hond heeft, betaalt in Lelystad hondenbelasting. Niet iedereen die een hond heeft, meldt dit bij de gemeente. Daarom controleert de gemeente regelmatig of hondenbezitters hondenbelasting betalen.

Zo werkt de controle

De hondencontroleurs bezoeken de komende weken alle huisadressen in Lelystad. De hondencontroleurs hebben een pasje waarmee zij zich kunnen legitimeren. Als een hond wordt aangetroffen waarvoor geen belasting wordt betaald, dan dient de hond via een aangifteformulier alsnog aangemeld te worden. Is er niemand thuis en vermoeden de controleurs dat er een hond in het huis verblijft? Dan krijgen de bewoners van het huis een informatiebrief met een aangifteformulier die de bewoner verplicht is om in te sturen. Hiermee kan aangegeven worden per wanneer de hond in huis is, maar ook of de hond van iemand anders.

Hond aangeven of afmelden

Iedereen in Lelystad die één of meerdere honden houdt, is verplicht hiervan aangifte te doen bij de gemeente, ook als er (misschien) recht is op een vrijstelling. Bijvoorbeeld als het om een blindengeleidehond, hulphond of politiehond gaat. Aangifte doen kan digitaal via www.lelystad.nl/hondenbelasting (met DigiD-gegevens) of aan de balie in het stadhuis. Wanneer blijkt dat een hond niet of  te laat is aangegeven, dan kan de gemeente een boete van 100 euro opleggen. Afmelden van de hondenbelasting, bijvoorbeeld omdat de hond is overleden of is overgegaan naar een nieuw baasje, kan ook via de website of aan de balie in het stadhuis geregeld worden. Let op: vanwege corona werkt de gemeente alleen op afspraak. Kijk op www.lelystad.nl/coronavirus voor de actuele openingstijden en het maken van een afspraak. Bij een bezoek aan het stadhuis geldt: houd altijd 1,5 meter afstand van anderen. Heeft u klachten? Blijf dan thuis en laat u testen.

Hondenfolder

De gemeente zorgt samen met haar inwoners voor uitlaatroutes in alle wijken. Bij die uitlaatroutes staan borden die aangeven wat op die plek is toegestaan. Meer informatie over uitlaatroutes staat in de hondenfolder.