PvdA NOP blij met steun landelijke PvdA voor Lelylijn

Emmeloord - De PvdA-NOP fractie is bijzonder verheugd dat de landelijke PvdA 5 miljard wil investeren in de Lelylijn, die het Noorden via Emmeloord en Lelystad met de Randstad verbindt.

'Het Noorden komt zo economisch een stuk dichter bij de Randstad te liggen', schrijft de PvdA in haar investeringsplan. De PvdA-NOP ziet ook haar inzet beloond en heeft haar steentje bijgedragen aan de Noordelijke inzet voor de treinverbinding. De lokale PvdA  wijst hierbij op de eerste treinmotie waartoe men in 2012 het initiatief nam in de gemeenteraad van Noordoostpolder.

'Er was verwondering, enthousiasme en onbegrip over het initiatief. Mission impossible werd er gezegd door vriend en vijand. Gelukkig werd het initiatief omarmd door o.a. CDA, D66 en andere partijen. Nu jaren later zet elke partij zich in voor de Lelylijn, de opvolger van de Zuyderzeelijn en is het voor wethouder Simons een speerpunt', zegt fractievoorzitter Rien van der Velde. 

Er moet volgens de PvdA-NOP nog veel gebeuren wil de wens van de PvdA werkelijkheid worden. Lodewijk Asscher geeft aan tijdens een werkbezoek aan het Noorden, dat de Lelylijn betaald kan worden uit het staatsinvesteringsfonds, waar 50 miljard euro in zit. 'We vinden, aldus Asscher, het zonde om dat geld in Den Haag te laten liggen.'

De aanleg kost naar schatting 3,2 tot 6,4 miljard euro en uit Fries potentie-onderzoek, van juni 2020 blijkt dat de lijn snel en economisch rendabel is. Intussen blijft de PvdA-NOP net als de overige raadsleden dromen van een treinverbinding. Een mooie droom is het waard om te realiseren.