Swifterkamp is twee prehistorische hutten rijker

Lelystad - Het Archeologisch Openluchtmuseum Swifterkamp in Lelystad heeft er twee aanwinsten bij: een reconstructie van een in Nederland aangetroffen Midden-Steentijdhut en de opnieuw gebouwde Aukra-hut.

Beide reconstructies zijn het resultaat van een week hard werken door studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en vrijwilligers van het Swifterkamp.

Primeur in Nederland

De reconstructie van de Midden-Steentijdhut is een primeur, omdat ons beeld over deze periode van de Nederlandse geschiedenis zeer fragmentarisch is. In het verleden zijn op archeologische parken Midden-Steentijdhutten gebouwd, maar die zijn achteraf nooit gebaseerd geweest op goede archeologische data. In 2017 is door archeologen in Kampen een Midden-Steentijd onderkomen aangetroffen, dat is zeer zeldzaam in Nederland. De gegevens van deze opgraving zijn de afgelopen week door de studenten en vrijwilligers gebruikt om een nieuw soort Midden-Steentijdhut te bouwen die onze beeldvorming over de mens uit de prehistorie kan veranderen.

Zoden maken plaats voor zomerriet

De in 2018 gebouwde Aukra-hut, gebaseerd op de opgraving in het Noore Aukra, had een nieuwe dakbedekking nodig. De combinatie van een dubbel pakket zoden, het frame-ontwerp en een geleidelijke rotting door het niet regelmatig kunnen droogstoken van de hut, zorgden uiteindelijk voor inzakkingen. Afgelopen winter werd het duidelijk dat de dakbedekking van de hut aan vervanging toe was. Er is voor gekozen de hut nu te bedekken met zomerriet omdat dit minder belastend is voor de algehele constructie. Daarnaast wordt zo aangetoond dat het beeld en de interpretatie van zo'n Midden-Steentijdhut heel gevarieerd is.