PvdA: Coronafonds aanwenden voor aanleg Lelylijn

Emmeloord - De Partij van de Arbeid wil 5 miljard euro uit het corona-investeringsfonds van het kabinet inzetten voor de aanleg van de Lelylijn.


Het voorstel is onderdeel van een coronareddingsplan van in totaal 50 miljard euro dat PvdA-leider Lodewijk Asscher gisteren presenteerde tijdens een werkbezoek aan Groningen, meldt de Leeuwarder Courant. Om Nederland ,,eerlijk en fatsoenlijk’’ uit de crisis te loodsen, wil zijn partij de komende jaren fors investeren in onder meer het spoornet, extra woningbouw, verduurzaming van huizen, scholen en overheidsgebouwen en om- en bijscholing van mensen die nu hun baan verliezen.

Oppepper

Hoewel het nog jaren kan duren voor de Lelylijn er daadwerkelijk ligt, betekent politiek groen licht uit Den Haag voor dit project nu al een oppepper voor de noordelijke economie, zegt Asscher. Een verkorte reistijd van 1,5 uur tussen het Noorden en Amsterdam brengt de regio volgens hem economisch gezien dichter bij de Randstad.

Een positieve beslissing in Den Haag over de Lelylijn-plannen werpt pas op de lange termijn merkbaar vruchten af, erkent Asscher. ,,Maar het heeft wel nu al invloed op investeringsbeslissingen van bedrijven die overwegen naar het het Noorden te komen.’’