Expo ACHT van Beeldhouwers.nu in Museum Nagele

Nagele - In Museum Nagele is vanaf 3 september de expositie ACHT te zien met ruimtelijk werk die uitgaat van de unieke ontwerpgeschiedenis van het dorp.

Het architectencollectief 'De 8' was - eind jaren 40, begin jaren 50 - een van de collectieven die hun stempel hebben gedrukt op het gezamenlijke ontwerp van Nagele. Deze keer zijn het acht leden van Beeldhouwers.nu die zorgen voor een gezamenlijk kunstwerk, zoals ook Nagele een gezamenlijk kunstwerk is. Individueel heeft iedere kunstenaar zijn eigen discipline; destijds hadden de ontwerpers van Nagele ook ieder hun eigen inbreng.

Het beeldhouwerscollectief dat exposeert, bestaat uit Leo van den Bos, Alice Bakker, Frea Lenger, Desiré Haverkamp, Hanneke de Munck, Huub van Meerwijk, Thijl Wijdeveld en Tom Wagenaar. Deze ACHT nemen niet alleen de ontstaansgeschiedenis van het dorp Nagele als uitgangspunt, maar ook het gebouw van Museum Nagele. De hele hoogte, breedte en diepte van de voormalige kerk, waarin Museum Nagele al bijna 25 jaar is gehuisvest, is daarbij hun speelruimte.

Claustrawand

De unieke claustrawand, gevuld met kleine werken, wordt verrassend onderdeel van de expositie, evenals de buitenruimte waar op NAP-hoogte een windvaan staat. Een vissensnoer en een dramatische verbeelding van afscheid vormen lange diagonalen van vloer naar plafond. Een grote mobiel wekt de sensatie in een onderwaterwereld te zijn beland. Sponssculpturen en afhangende bladen als een woud van zeewier versterken die beleving.

Mariaschrijn

Op de bodem staat een vrouwelijk beeld bekroond door een Mariaschrijn, de kerkfunctie in herinnering brengend. Aan de wand een sculptuur die is geïnspireerd op het ontwerp van tuinarchitecte Mien Ruys. Commissaris van de Koning in Flevoland, de heer Leen Verbeek, opent voor genodigden de expositie op 6 september. Deze opening wordt muzikaal omlijst door altvioliste Irma Haverkamp en orgelspel.

Donderdag 3 september om 14.00 uur geven enkele exposanten van Beeldhouwers.nu een inleiding op hun werk; het is tevens een preview van ACHT.

Aanmelden voor de inleiding van 3 september is verplicht vóór 31 augustus via info@museumnagele.nl.

De expositie ACHT is te zien tot en met 29 november 2020 van do tot zo van 13.00-17.00 uur.

www.museumnagele.nl.