Column Kees Bakker | Vrijheid

Mensen die vinden dat hun vrijheid wordt ingeperkt door de coronaregels en vinden dat ze zelf mogen uitmaken of ze zich daar wel of niet aan houden, moeten verplicht de berichten op twitter lezen met de hashtag GeenDorHout. Daarop zijn verhalen te lezen en foto’s te zien van jonge en oudere mensen, die door een chronische aandoening tot de risicogroep behoren als het gaat om corona.

Ik snap de weerstand tegen de regels en ik snap ook dat de wederopleving van het virus nu vooral is onder mensen die er wellicht weinig last van hebben. Zij overleven het wel, zonder al te veel klachten. Om dan je eigen vrijheid belangrijker te vinden dan anderhalve meter afstand houden? Dan moet je je er immer van bewust zijn dat ook jij in aanraking komt of kan komen met mensen voor wie het virus levensgevaarlijk is.

#GeenDorHout is mede een reactie op een opmerking van Telegraafcolumniste Marianne Zwagerman over kwetsbare ouderen. Zij twitterde in april: “De emotie moet echt uit het #coronadebat. Het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar maanden eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?"

Dat dorre hout, dat zijn mensen. Zoals de 38-jarige Jacquie, die de twitteractie is begonnen. Zij heeft meerdere chronische aandoeningen, zoals chronische bronchitis. Voor haar is in aanraking komen met het coronavirus direct levensbedreigend.

Ik stel me voor dat zij allerlei contacten mijdt. Maar niemand is immuun voor menselijk contact. Als zij, of iemand uit haar omgeving, in aanraking komt met een vrijheidsstrijder die vindt dat voor hem of haar de anderhalve meter-regel niet geldt, kan het zijn dat zij daardoor doodgaat.

Je zou willen dat mensen die het geen probleem vinden de dood van zo iemand op hun geweten te hebben, omdat ze vooral hun eigen vrijheid belangrijk vinden, gedwongen met elkaar in quarantaine worden geplaatst. Om lekker met elkaar hun eigen vrijheid te vieren, zonder dat ze daarmee andere mensen in gevaar brengen. Je kunt je ook afvragen wat vrijheid is: rekening houden met anderen door anderhalve meter afstand te houden, of die regel aan je laars lappen omdat je vindt dat daarmee je vrijheid beperkt wordt.