LelyStart gaat door maar dan anders

Lelystad - De traditionele opening van het culturele seizoen in Lelystad, LelyStart, zal in gewijzigde vorm plaatsvinden. De grote festivalavond op de tweede zaterdag in september kan vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan, maar er komt wel een aangepast programma.

Traditionele opzet

Dat laat Agoradirecteur Richard Wijnveldt weten. Doorgaans staat het tweede weekend van september bol van optredens en evenementen in en rond de Agora, Kubus, Corneel en bibliotheek. Met tal van optredens over verschillende podia, een proeverij op het veld naast de Agora, straattheater in het Stadshart, een kunstplein voor Kubus en lezingen in de bibliotheek, wordt de opening van het nieuwe culturele seizoen groots gevierd. Hoogtepunt is, qua bezoekersaantallen, de avond met drie grote optredens op het veld tussen Agora, Kubus en parkeergarage Agoradek. Doorgaans komen daar meer dan tienduizend mensen op af.

Verschillende locaties

Het laat zich raden dat dat dit jaar niet door kan gaan. Maar, zo verklapt Wijnveldt, het weekend van 11, 12 en 13 september zal niet ongemerkt aan Lelystad voorbij gaan. Onder de naam ‘LelyStart, maar dan anders’ is er een aangepaste editie van het festival.

‘Opnieuw een veelzijdig programma met muziek, theater, lezingen, maar dan verspreid over de verschillende grote en kleine culturele locaties in Lelystad. Het gezamenlijke onderdeel is een Pubquiz die fysiek én online in De Kubus, Corneel, Agora en in de bibliotheek plaats vindt. Hou www.lelystart.nl in de gaten voor het gehele programma,’ schrijft hij in de nieuwsbrief van de Agora. Op die website wordt nu nog afgeteld naar de LelyStart-editie van 2021.

Uitgast

Ook Uitgast, het gratis klassieke muziekfestival in het Natuurpark, zit niet bij de pakken neer. De organisatie heeft laten weten dat ook dat festival in aangepaste vorm doorgaat. Op diverse plekken in het Natuurpark en daar buiten zullen zaterdag 29 en zondag augustus optredens plaatsvinden, die ook op internet te zien zullen zijn. De precieze invulling moet volgens de organisatie nog even een verrassing blijven, maar het weekend vrijhouden loont de moeite.