Gemeente Dronten helpt bij energiebesparing

Dronten - De komende maanden gaat de gemeente Dronten inwoners helpen hun woning energiezuiniger te maken. Alle mensen die in een huis met energielabel B of lager wonen, krijgen een brief met tips over hoe men eenvoudig energiebesparende maatregelen kan nemen.

Energieloket

Voor advies en hulp kan men ook terecht bij het Energieloket in Suydersee. De campagne die hieraan ten grondslag ligt, is mogelijk doordat de gemeente daar extra geld voor heeft gekregen van het Rijk. ‘Daarvoor is een bedrag beschikbaar van 198.0000 euro,’ zegt wethouder Ton van Amerongen.

Goed voor portemonnee

Vanaf september kunnen inwoners bij het Energieloket een professionele analyse van de eigen woning winnen, waarmee een ‘de woning helemaal wordt doorgemeten en men een energieprestatieadvies krijgt’. In oktober worden er excursies georganiseerd langs energiezuinige woningen en in december volgt er een expositie. Verder kunnen mensen warmtescans winnen, waarmee men er achter kan komen hoeveel warmte er ongewild en ongewenst uit de woning ontsnapt. Ook zijn er in februari energiemeters te leen, waarmee eenvoudig het energieverbruik in de eigen woning kan worden gemeten.

Blij met de campagne

Van Amerongen is blij met de campagne en hoopt dat die inwoners zal inspireren hun woning energiezuiniger te maken. ‘Ik ben ook wethouder financiën en weet dat dat ook goed is voor de eigen portemonnee. Ook als je bijvoorbeeld van plan bent je woning te verkopen, want daarvoor heb je een EPA-advies nodig (energie prestatie advies). Die is nu nog redelijk eenvoudig en goedkoop via internet te verkrijgen voor soms een paar euro. Vanaf 1 januari moet je daarvoor een professional inschakelen en dan kunnen de kosten wel oplopen tot 500 of 600 euro.’