Eetcafé @ The Beach: Borrelen met prachtig uitzicht

Lelystad - We strijken voor onze laatste terrassentest van deze zomer neer op het terras van Eetcafé @ The Beach op het Houtribhoekstrand in Lelystad. Je kunt hier terecht voor een kop koffie, een lunch en om lekker te eten en te borrelen op het terras. Met prachtig uitzicht over het water.

Het is vandaag lekker weer. Niet te warm, maar de zon schijnt volop en er is een zacht briesje. Ideaal weer om naar het strand te gaan. Er staat een fles handgel op een statafel. Mijn collega Sanne en ik ontsmetten onze handen en kunnen zo doorlopen om een plekje uit te zoeken. Er wordt ons niet gevraagd of we gezond zijn.

Wat meteen opvalt zijn de schotten tussen de verschillende tafels. We zien enkele houten schuttingen en het plekje dat wij kiezen is afgeschermd met een soort plexiglas. Sanne en ik ploffen neer op de loungebak met zachte kussens. ‘Kan ik alvast iets te drinken voor jullie inschenken?’, klinkt het niet veel later enthousiast. Lekker, we nemen cola! De koele drankjes worden al snel gebracht en onze glazen worden ingeschonken.

Ruime keuze

Nippend van onze cola bekijken we de menukaart. Luxe belegde broodjes, tosti’s, clubsandwich met zalm of kip, een Beach burger of uitsmijter: klinkt goed allemaal! Ons oog valt ook op allerlei speciale koffies. Als je ’s avonds aan het strand wil eten, kun je kiezen uit allerlei lekkere voor-, hoofd- en nagerechten. Van een oud-Hollandse garnalencocktail tot een vistrio of een vegetarische schnitzel. Speciaal voor kinderen is er ook een zalmmootje en spareribs, naast de gebruikelijke portie patat met een snack.

Wij gaan dus voor de borrel en ook die kaart biedt volop keuze. Behalve het ‘bruine fruit’, zoals wij de bittergarnituur gekscherend noemen, kun je ook kiezen uit een portie knoflook olijven, pittige gehaktballetjes, in knoflook gemarineerde kippenboutjes en tortillachips à la Mexico.

[De tekst gaat verder na de foto]

‘Wat raad je ons aan’, vraag ik aan het meisje in de bediening. ‘Tsja, eigenlijk is alles wel lekker’, zegt ze enthousiast. ‘We krijgen veel complimenten over de gehaktballetjes.’ Klinkt goed, maar we neigen toch naar de tortillachips met gehakt, tex mex kruiden, kidneybonen, mais en jonge kaas uit de oven met chilisaus.

Terwijl onze borrelhap wordt gemaakt, nemen wij het terras eens goed in ons op. Door de schotten oogt het wat hokkerig en kunnen we minder goed rondkijken. Naast ons legt een jochie zijn blote voetjes op tafel, likt aan een ijsje en kletst er vrolijk op los met zijn opa en oma. Tegenover ons geniet een stel van een lekker drankje en hapje met hun hondje tussen hun in.

Zware maanden

‘Pas op, het bord is erg heet’, waarschuwt het meisje ons als ze de nacho’s op tafel zet. De chips is knapperig, net als het gehakt en de kaas is lekker gesmolten, alleen vinden we de kidneybonen een beetje aan de droge kant. We missen eigenlijk een beetje de persoonlijke touch, concluderen we. Een zelfgemaakte guacamole zou het pas echt af hebben gemaakt.

De beachclub heeft zware maanden achter de rug, vertelt de eigenaresse ons als we afrekenen. ‘We zijn het hele jaar door open, in die twee weken dat we dicht waren is er ingebroken. Vreselijk. En dat we op 15 maart om 18.00 uur dicht moesten vanwege het coronavirus, vergeet ik nooit meer.’ De opluchting was dan ook groot toe ze op 1 juni weer open mochten. Er zijn nieuwe overkappingen geplaatst, zodat gasten ook met wat regen nog lekker kunnen zitten. ‘We hebben bewust gekozen om schotten te plaatsen, zodat we geen tafels weg hoefden te halen.’ Dat snappen we, maar we missen wel een beetje dat open gevoel van een strandclub. Ondanks dat een fijne plek om een heerlijke dag op het strand af te sluiten.

  • Borrel: 7,5
  • Sfeer en uitzicht: 8
  • Gastvrijheid: 8
  • Coronaproof: 9