DigiCafé in FlevoMeer Bibliotheek Lelystad is weer open

Lelystad - Na heropening van het Financieel Spreekuur en het inloopspreekuur van Huis voor Taal draait ook het DigiCafé van FlevoMeer Bibliotheek Lelystad weer. Dat betekent dat bezoekers elke vrijdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur als vanouds weer terecht kunnen met vragen over digitale zaken.

Tijdens het DigiCafé kijkt een medewerker mee met specifieke digitale hulpvragen van bezoekers en probeert deze problemen meteen ter plaatse op te lossen. Bezoekers hoeven zich niet van te voren aan te melden en de inloop is gratis te bezoeken.

Alles mee

'Veel mensen komen naar het DigiCafé met vragen over e-boeken of omdat ze problemen hebben bij het inloggen in één van hun accounts', vertelt bibliotheekmedewerker Mick van Leeuwen, die elke vrijdagmiddag bezoekers van het DigiCafé helpt. 'Dat werd tijdens de corona-sluiting wel gemist, zeker toen veel mensen toch wilden proberen om digitaal te lezen'. Om bezoekers goed te helpen, ziet Mick graag dat zij alle apparatuur meenemen die ze nodig hebben voor de hulpvraag. 'Als je dus vragen hebt over je e-reader, neem dan ook de laptop en het kabeltje voor de e-reader mee, want deze heb je nodig om de e-boeken op de e-reader te zetten. Zo heb ik zicht op het hele proces van e-boek downloaden tot het overzetten naar de e-reader en zie ik ook waar het misgaat'.

Geen cursus

Het DigiCafé is dus geen cursus, maar echt een spreekuur voor gerichte vragen. Er zijn wel twee cursussen beschikbaar. 'Voor mensen die graag willen leren om met de computer te werken, is er de gratis basiscursus Klik en Tik', legt Mick uit. 'Dat is een cursus van enkele bijeenkomsten waarbij we de cursisten bijvoorbeeld stap voor stap uitleggen hoe de computer aan moet, hoe ze kunnen werken met het toetsenbord en de muis, en hoe ze kunnen zoeken op het internet'.

Voor werken met je DigID is er een andere gratis cursus in het aanbod. 'Tegenwoordig heb je voor zoveel dingen een DigID nodig', zegt Mick. 'Niet iedereen weet hoe hij die moet aanmaken of veilig kan gebruiken. Bij de cursus DigiSterker gaan we daar in enkele lessen mee aan de slag'.

Aanmelden voor de cursussen kan aan de balie in FlevoMeer Bibliotheek of via www.flevomeerbibliotheek.nl. Bij voldoende aanmeldingen wordt een nieuwe cursus gestart.