Filmtheater Lelystad draait 'A Beautiful Day in the Neighborhood'

Lelystad - Filmtheater Lelystad vertoont op 18 augustus om 19.45 uur de film ‘A Beautiful Day in the Neighborhood’ in de bioscoop van het Agora Theater in Lelystad. De film is gebaseerd op een waargebeurd verhaal en verscheen eind 2019 in de Amerikaanse bioscopen.

In Nederland stond de release gepland in het voorjaar van 2020, maar gezien de huidige situatie is dit helaas afgeblazen. Tom Hanks (die hiermee zijn zesde Oscarnominatie binnensleepte), is zeker niet de perfecte acteur om fysiek gestalte te geven aan de kindertelevisiemaker (en dominee) Fred Rogers. Hanks is wél de perfecte acteur om de aard van Rogers neer te zetten, zijn karakter – zachtmoedig, bedachtzaam, te allen tijde vriendelijk. Het imago van de acteur valt perfect samen met dat van zijn rol.

Troostrijk en inspirerend

De film is troostrijk en inspirerend. Zeker in een tijd waarin je afstand moet houden tot anderen. Niet iedereen heeft de natuur en het empathisch vermogen dat Tom Hanks hier als Mister Rogers laat zien. Maar wat veel mensen wel hebben is het vermogen om die afstand met vriendelijkheid en begrip te overbruggen. In al z’n bescheidenheid is deze film niet alleen een mooie les en een spiegel voor de toeschouwer, maar de omhelzing die we elkaar even niet kunnen geven.

De regisseur (Mariëlle Heller) begint haar film zoals elke aflevering van Mister Rogers’ Neighborhood begon: Mister Rogers (Tom Hanks) komt thuis en wisselt zijn jasje en nette schoenen om voor een vest en een paar sneakers. Dan stelt hij het publiek voor aan zijn nieuwe vriend Lloyd Vogels (Matthew Rhys), en vanaf daar is het Vogels verhaal.

In de film krijgt onderzoeksjournalist Lloyd Vogel anno 1998 van Esquire de opdracht een profiel te maken van Fred Rogers, presentator van het kinderprogramma ‘Mister Rogers’ Neighborhood’, dat van 1968 tot 2001 in de VS werd uitgezonden.

Sceptisch

Behalve dat hij de opdracht beneden z’n stand vindt, is hij al bij de eerste ontmoeting sceptisch over Rogers’ vriendelijkheid en goedgehumeurdheid. Hij denkt dat het een pose is. Vogel is niet alleen sceptisch, maar ook cynisch en wantrouwend. Niet alleen door zijn vak en door wat hij in zijn leven heeft meegemaakt, realiseer je je bij het kijken. Ook doordat wantrouwen en scepsis de houdingen zijn die we onszelf aanleren en die de wereld ons aanleert. Vertrouwen wordt als naïef gezien, wantrouwen als gezond en nodig om te overleven.

Bezoekers betalen 10,30 euro met eventuele toeslagen afhankelijk van de lengte van de film. Donateurs van het Filmtheater Lelystad hebben 2 euro korting. Er kunnen alleen kaarten online gereserveerd worden via www.agora-lelystad.nl of via www.filmtheaterlelystad.nl.