Column Kees Bakker | Lastige situatie

Een raadslid dat willens en wetens tegen de regels in handelt, moet opstappen. Als er één gevoel de afgelopen dagen overheerste in de discussie rond Brenda Berghorst, is het dat wel. En ja, daar valt iets voor te zeggen. Maar er zijn ook nuanceringen op aan te brengen.

Eén van de vreemde effecten van de coronacrisis is dat aan de ene kant duizenden Nederlanders geen werk hadden en dat door de coronaregels het moeilijk is om aan arbeidsmigranten te komen die het noodzakelijk werk bij agrarische bedrijven doen. In dat geval is de nood hoog: werk dat niet gedaan kan worden, is direct een bedreiging voor het voortbestaan van het bedrijf. Maar die tegenstelling blijft raar. 

Maar goed, dat heeft niet zoveel met Berghorst te maken, de nood die achter een dergelijke noodgreep ligt die zij heeft toegepast, wel.

Anderhalve meter

Een nuancering die wel met de zaak te maken heeft, is het feit dat zij kennelijk arbeidsmigranten huisvestte in caravans om zo juist de anderhalve meter afstand te kunnen garanderen. Als het raadslid zelf verantwoordelijk was voor huisvesting die niet aan die regels voldoet, zou het erger zijn. Dan is het tegelijkertijd weer niet handig die caravans in een schuur te zetten. Dat lijkt me niet brandveilig. Het wekt bovendien de indruk dat je iets wil verbergen.

Een andere nuancering, die inhoudelijk ook niets met deze zaak te maken heeft, is dat Berghorst een goed raadslid is. Laat dat ook even gezegd zijn. Het is niet iemand die moedwillig altijd de confrontatie op zoekt, het is niet iemand die anderen de les leest, ze gaat open discussies in en beperkt zich tot de inhoud, waarvan ze in die discussies ook nog eens altijd goed op de hoogte is.

Lastige vraag

Dan blijft de vraag: wat moet er nu gebeuren? Dat is een lastige vraag. Aan de ene kant vind ik dat mensen fouten moeten kunnen maken. Als ze daar van leren, is gelijk opstappen na elke fout wel het slechtste wat je kunt doen. Aan de andere kant: ben je als raadslid of als fractie nog serieus te nemen als je moedwillig regels overtreedt? 

Zware kluif

Hier lijkt me een schone taak weggelegd voor bemiddeling door burgemeester Jean Paul Gebben, en die zal hier een zware kluif aan hebben. Gebben is een voorvechter van integriteit in het bestuur en heeft eerder ook al eens benadrukt dat met de huidige regelgeving rond huisvesting van arbeidsmigranten, mensenhandel op de loer ligt. Want als je als arbeidsmigrant bij het kwijtraken van je baan je ook gelijk je dak boven je hoofd kwijt bent, is er iets fundamenteel mis. Regelgeving om dat aan te pakken is landelijk in de maak. En ondertussen is er dan een raadslid die juist vanuit het goed willen doen regels moedwillig overtreed. Een lastige situatie. Ik zou het ook even niet weten.