Wonderfoons voor Woonzorg Flevoland

Lelystad - Oude draaischijftelefoons die een nieuw leven krijgen ruim in de 21e eeuw, het is mogelijk en speciaal bedacht voor mensen met dementie. Woonzorg Flevoland kreeg tien exemplaren cadeau van het Mechanisch Erfgoed Centrum in Dronten om te gebruiken binnen de woonzorglocaties.

Onder de cijfers op de draaischijf kan favoriete muziek worden geplaatst waarmee mensen met dementie even terug kunnen in de tijd, naar de liedjes van ‘toen’. Deze mini-jukebox staat inmiddels bekend als Wonderfoon en draagt bij aan rust, plezier en herkenning.

Deze week werden er tien telefoons aangeboden door Dop Huisman en Herman Vreeman van het Mechanisch Erfgoed Centrum (MEC) uit Dronten. Zij kwamen langs in een prachtige Opel uit 1957 om de Wonderfoons te overhandigen aan de heer Baade, Hanzeborg-bewoner en auto- en muziekliefhebber. Een vrijwilliger en een ICT-er van Woonzorg Flevoland bouwen de telefoons om zodat deze verdeeld kunnen worden over de verpleeghuislocaties van de zorgorganisatie.

Veel dagelijkse handelingen lukken niet meer door dementie, maar een draaischijftelefoon weten veel mensen nog prima te bedienen. De Nijmeegse uitvinder Leo Williams speelde hier naar aanleiding van een persoonlijke situatie op in en bedacht de Wonderfoon speciaal voor deze doelgroep. De omgebouwde telefoons duiken op steeds meer plekken op, met name in de zorg.