Natuurfotograaf spot zeehond in het Ketelmeer

Schokkerhaven - Dat het Ketelmeer rijk aan natuur is, weet natuurfotograaf Martijn de Jonge als geen ander. Tijdens zijn omzwervingen ziet hij regelmatig zeearenden, bevers, grote zilverreigers en lepelaars. De gewone zeehond die hij zondagavond zag was dan ook een welkome afwisseling.

Martijn de Jonge vermoedt dat het om de zeehond gaat die eerder in Zwolle is wezen stappen en ook in Drenthe werd waargenomen. 'Hij leek oppervlakkig in goede conditie: mollig en lekker in het vel. Benieuwd of het een blijvertje is'.

Zeehonden leven normaal gesproken in de Waddenzee, maar het komt weleens voor dat er een exemplaar in het IJsselmeer wordt gezien. Het Ketelmeer is slechts één afslag verder.

In de Zuiderzeetijd lagen zeehonden met enkele tientallen op ‘de Staart‘ bij Urk. Na de afsluiting verdween de soort en komt deze nog sporadisch voor in het gebied. Zo eens in de 5 à 10 jaar duikt er een eenzame zeehond op.

Normaliter leven zeehonden in zout water maar de dieren kunnen kennelijk prima overweg met het zoete water, zeker als er voldoende vis is.