Astrid van Uw Slijter is whiskyspecialist

Dronten - Whisky heeft een verhaal. Net als wijn. Na de wijn wilde Astrid Rutten de wereld van de whisky ontdekken. Met resultaat, want de medewerker van Uw Slijter Dronten Zuid mag zich sinds kort ook whiskyspecialist noemen.

Astrid is namelijk geslaagd voor de opleiding The Whisky Ambassador, die wereldwijd wordt gegeven.

Dronten Uw Slijter Dronten Zuid heeft een uitgebreid assortiment gangbare en bijzondere whisky’s. Zodra whiskyspecialist Astrid Rutten begint te vertellen, gaan haar ogen glanzen, krullen haar mondhoeken omhoog en raakt ze niet uitgesproken. ‘Er komt zoveel passie en emotie bij whisky kijken’, vertelt de whisky-ambassadeur enthousiast.

‘Whisky drink je niet, je nipt. Dat druk ik klanten ook altijd op het hart: nippen, nippen, nippen’, zegt ze lachend. ‘Je mond moet namelijk gewend raken aan zoveel kracht. Als je van een lichte naar een zwaardere whisky gaat, is het ook prettig als je dat rustig doet. Dus niet, hop, een slok naar binnen. Nee, nippen.’

Liefhebber

Liefhebbers zitten met een glas in de hand, nemen een slokje, laten de drank goed rondgaan in de mond en concentreren zich op wat ze proeven. Proeft het rokerig? Haal je de turf (kenmerkend voor sommige Schotse whisky’s) eruit? Wat proef ik nog meer? ‘Door mijn wijnopleiding ben ik al heel erg getraind in het ruiken en proeven, het herkennen van smaakprofielen. Leuk om dat nu ook met whisky te doen, al was ik al jaren een liefhebber voordat ik aan de Ambassador opleiding begon.’

Ruim assortiment

Uw Slijter Dronten Zuid heeft naast een ruim assortiment wijn, speciaal bieren, likeur en rum ook heel veel keuze in gangbare én bijzondere whisky’s. Whisky’s van Nederlandse bodem, Schotse whisky’s uit de regio’s Speyside, Campbeltown, Highlands, Lowlands en het eiland Islay, Amerikaanse Bourbon’s en whisky’s uit Ierland ‘Als we het niet hebben, gaan we zoeken. Dat is zo leuk om te doen.’

Liefhebbers van een goed glas whisky willen graag alles van de achtergrond van hun favoriete drankje weten en zoeken alles tot op de bodem uit. ‘Ik heb dat in mijn opleiding ook gedaan en stond er bijvoorbeeld versteld van dat sommige destilleerderijen al sinds 1700-1800 bestaan. Dan kreeg ik gewoon even een geschiedenisles. Ja, ik word daar heel blij van!’

Het begint al met het water voor de malts, dat volgens Astrid lang niet altijd uit de kraan komt als er whisky wordt gemaakt. ‘Meestal komt het uit speciale waterbronnen in de bergen en wordt het via een buizenstelsel naar de destilleerderij gebracht. Een mooi Schots gezegde is „Today’s rain is tomorrow’s whisky”. Omdat het regenwater de natuurlijke waterbronnen voor de distilleerderijen aanvult en dit de basis is voor de nieuwe malts.’

Whisky is emotie

‘Als je de smaakprofielen kent, weet hoe whisky wordt gemaakt, de gebieden en de geschiedenis van de distilleerderij kent, dan sta ik zomaar een langere tijd met een klant te praten. Dat komt hier in de winkel geregeld voor. Whisky drinken is emotie, dat wil je dan ook al bij het uitzoeken van een mooie fles voelen.’

Astrid is zeker nog niet uitgeleerd, ze gaat nog een vervolgopleiding doen waarbij ze zich nog meer verdiept in het maken van whisky’s. ‘Net als bij wijn zijn de grond, mout- en graansoorten ook erg belangrijk en de vaten waarin whisky rijpt bepalen mede de smaak.’

Meteen verkocht

Tijdens haar wijnopleiding aan de Academie voor Gastronomie bij Peter Klosse kwam Astrid in aanraking met whisky. Ze was meteen verkocht. ‘Kan ik de feiten en de emotie zo samenbrengen dat de liefhebber daardoor gegrepen wordt? Dat is mijn uitdaging!’

uwslijterdrontenzuid.nl