Festival Via Musica met verrassend en intiem programma in Flevoland

Regio - Festival Via Musica gaat op vrijdag 7 en zaterdag 8 augustus van start met twee festivaldagen in Almere en de Noordoostpolder. Het gaat om concerten met publiek en livestream. Het programma in Lelystad is verschoven naar het najaar.

Sander Zwiep van radio 4 zal als presentator het programma toelichten zodat de geliefde intieme festivalsfeer ook thuis is mee te beleven.

Goethe

Het jaarlijkse festival klassieke muziek heeft dit jaar een bijzonder thema: de dichter Johann Wolfgang von Goethe. Met muziek geschreven door tijdgenoten, zoals Beethoven, Brahms of Schumann en muziek die geschreven is op zijn teksten.

Vrouwelijk schoon

Goethe hield van vrouwelijk schoon en ook dat aspect komt terug, in het programma Goethes Vrouwen. Ook bijzonder is muziek op het oude verhaal Reynaard de Vos, dat Goethe als kind hoorde en later zelf als verhaal bewerkte. Maar ook muziek uit de Italiaanse renaissance waar hij diep van onder de indruk was toen hij, op zijn reis door Italië, deze muziek hoorde. Goethe was ook natuuronderzoeker en zijn idee over de oerplant inspireerde in het begin van de 20e eeuw de componist Webern dus ook deze muziek zal niet ontbreken.

Drie concerten in Almere

Op vrijdag 7 augustus zijn er drie concerten in Goede Rede in Almere

14.00 uur; Duo Meri Khojayan - viool & Robert Poortinga – piano spelen “Goethes tijdgenoten”, sonates van Beethoven, Schumann en Brahms
16.30 uur; Tobias Borsboom (piano) “Goethes werk op muziek”, pianomuziek die een link heeft met het werk van Goethe, zoals Erlkönig (Schubert), de Mephistowals – Faust (Liszt) en de Tovenaarsleerling (Dukas)
20.00 uur; Karin Strobos & Ernst Munneke (mezzosopraan/piano) met een semiscenisch programma “Goethes vrouwen”, over vrouwen die een belangrijke rol speelden in Goethes leven en werk.

Noordoostpolder

De tour op 8 augustus in de Noordoostpolder start om 10.00 uur in De Hoeksteen in Emmeloord met het Apollo Ensemble (Bach) en voert daarna naar de voormalige kerk in Ens waar het Duitse Dianthus strijktrio speelt (Beethoven /Webern), naar de RK kerk Marknesse waar Capella Sancta Maria Italiaanse kerkmuziek uit de renaissance zingt en de fruitschuur van de familie Van de Graaff aan het Hertenpad 12 in Kraggenburg, waar het ensemble Aventure een Middeleeuwse versie van Reynaard de Vos zal uitvoeren.

Mooi najaarsprogramma in Lelystad

In het najaar komt er dan in Lelystad nog een mooi programma in grote bezetting, met symfonieën van Schubert en Mozart en een pianoconcert van Haydn.

Vanwege de RIVM-regels is het verplicht om van tevoren een kaartje te kopen. Ook is het aantal beschikbare kaarten beperkt.

Voor wie liever niet komt, maar wel graag zou luisteren: je kunt ook een kaartje kopen om thuis via tv of computer de live-streaming te volgen. Je krijgt dan een link waarmee je de concerten thuis kunt kijken en ook nog een maand lang kunt terugkijken. Mensen die een “gewoon” kaartje kopen, krijgen het livestreamkaartje er gratis bij.

Meer informatie: www.festivalviamusica.nl