Terrassentest: Genoeg keuze bij Le Journal

Lelystad - Voor de vierde aflevering van de terrassentest kiezen we voor Le Journal aan het Dukaatplein in het centrum van Lelystad. Je kunt hier terecht voor een lunch, diner en om te borrelen. Het grand café heeft een groot terras met voldoende parasols en biedt uitzicht op het Stadshart.

Het weer valt deze vrijdagmiddag eigenlijk een beetje tegen. De zon laat zich niet zien en de wind voelen we des te meer. Er staat best een stevig briesje. Snel gris ik mijn jas van de kapstok en daar ben ik blij om. We besluiten namelijk om toch buiten te zitten. ‘Anders is het geen terrassentest’, zegt mijn tafelgenoot beslist. En hij heeft gelijk.

We zijn trouwens niet de enige. Er zitten al een paar mensen en na ons strijken er nog wat mensen neer. Het terras van Le Journal is groot en dat is in deze coronatijd een voordeel. Is het normaal lastig om langs de tafels te lopen, nu gaat dat makkelijk.

Groot terras

Aan iedere tafel staan ook maar twee stoelen in plaats van vier. Een heerlijk groot terras, waar het lekker zitten is en je tijdens het eten naar de mensen kunt kijken die voorbijlopen.

Geen borden en geen handgel. We lopen het terras op en kiezen zelf een plekje uit. Een jongeman komt al redelijk snel vragen of we iets te drinken willen hebben. Mijn tafelgenoot kiest voor een cappuccino en ik ga voor een cola light. Er wordt ons niet gevraagd of we gezond zijn, maar we merken dat dit een paar weken na de opening van de horeca op steeds minder terrassen wordt gevraagd.

Genoeg keuze

We hebben trek dus pakken de menukaart erbij. Genoeg keuze, dat zien we al snel. Voor de lunch kun je kiezen uit diverse soorten tosti’s, een bol gerookte zalm, carpaccio, warme geitenkaas, pulled porc of twee soorten clubsandwich. Ook zijn er diverse salades. Als je echt stevige trek hebt, is een lunchtrio (vis of vlees) een aanrader: een kopje soep, kroket op brood en een boterham met zelfgemaakte salade. ’s Avonds kun je kiezen uit een twee- of driegangendiner en als je daarna nog even wil borrelen, zijn er diverse cocktails om uit te kiezen.

Het duurt best lang voordat onze bestelling wordt opgenomen. We proberen de blik van de ober te vangen, maar hij ziet ons niet en gaat naar binnen. Uiteindelijk wordt onze bestelling opgenomen. Mijn tafelgenoot kiest voor de clubsandwich met kip en ik laat me adviseren. Tortilla chips, een borrelplank met warme hapjes, kaas, worst en nootjes en bitterballen, staan op de kaart. ‘Het broodplankje is echt een aanrader’, verzekert de ober. Ik besluit er ook een portie kaasstengels bij te nemen.

Rijkelijk gevuld

Mijn tafelgenoot zet zijn tanden in de clubsandwich, die er heerlijk uitziet. Geroosterd brood, knapperige blaadjes sla, tomaat en er zit ook patat met mayonaise bij. Een rijkelijk gevuld bord. ‘Heb je genoeg gegeten vraag ik?’ Hij knikt. ‘Ik krijg dit écht niet meer op’, zegt hij wijzend op de patat die nog op zijn bord ligt. De kaasstengels zijn lekker, maar misschien iets te krokant? Het brood is nog een beetje warm, knapperig en smaakt lekker. Ik krijg een wit pistoletje en een bruin ovaal broodje. De kruidenboter smaakt goed en is mooi smeerbaar. De aioli is ook lekker, al vind ik hem iets meer naar knoflooksaus smaken.

Le Journal heeft, net als veel horecazaken, een roerige tijd achter de rug. Het grand café was een maand dicht voor een grootscheepse verbouwing en toen de deuren weer open konden, moesten die verplicht dicht blijven vanwege het coronavirus.

‘Het gaat nu weer de goede kant op, gelukkig’, vertelt de ober tijdens het afrekenen. Het resultaat van de verbouwing is prachtig. Alleen de bar staat nog op zijn vaste plek, verder is alles veranderd. De verhoging is eruit, net als de glazen wanden en de rijen met lampjes die zo kenmerkend waren voor deze zaak. Het oogt in ieder geval heel ruim nu.

Sfeervol

De inrichting is sfeervol. Zachte stoelen in helder turquoise, gecombineerd met houten tafels en een houten vloer in vissengraat vorm. Een tikkeltje chique en toch informeel. Heel mooi. Aan de wand banken met losse tafeltjes, voor in de zaak gezellige zitjes en tussendoor ook genoeg zitplek. ‘We kunnen in onze zaak ook goed die anderhalve meter afstand bewaren’, vertelt de gastheer. En dat is wel zo prettig in deze roerige tijden.

  • Borrel: 8
  • Sfeer en uitzicht: 8
  • Gastvrijheid: 7
  • Coronaproof: 7