Smaak, ambitie en idealen komen samen in De Wilde Wijngaard

Lelystad - Lelystad heeft haar eigen wijn. In De Wilde Wijngaard komt een aantal zaken samen: sociaal en maatschappelijk betrokken ondernemen, duurzaamheid en vakmanschap. Maar het belangrijkste is natuurlijk dat dat een uitstekende wijn oplevert. Een aanrader voor elke aangename zomeravond.

Voorbereiding

Johan Rippen heeft als Lelystadse wijnboer al aardig wat ervaring opgedaan met El Placer op de Groene Velden. In 2016 kwam daar ‘De Wilde Wijngaard’ bij: een mooi stuk land langs de Runderweg. ‘Met crowdfundingsacties en subsidies zijn we begonnen,’ zegt Peter Klooster, die namens De Wilde Wijngaard de marketing en communicatie verzorgt.

Er werd een plan gemaakt, er werden geschikte druifsoorten gezocht die het goed doen in het Nederlandse klimaat en de wijngaard werd gereed gemaakt. Nadat de eerste wijnstokken waren geplant, was het vervolgens afwachten.

Biologisch beter

In het plan voor de wijngaard werd gekozen voor een biologisch proces. Lelystad heeft geen eeuwenoude wijnbouwtraditie. Maar laat dat juist een enorm voordeel zijn. ‘We hebben ingezet op een biologische wijn. Dat betekent dat we geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken en dat er geen kopersulfaat wordt toegepast. De grond in Flevoland is daar uitermate geschikt voor. Daarnaast zie je dat in gebieden waar al wel eeuwenlang wijngaarden zijn en lange tijd chemische bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt, de grond daar onder te lijden heeft en dat ook z’n effect heeft op de smaak en de kwaliteit van de wijn.’

Het betekent ook dat er bij De Wilde Wijngaard geëxperimenteerd wordt met natuurlijke bestrijdingsmiddelen en processen tegen schimmels en andere ziektes. ‘En ook de druivensoort is daar op uitgezocht: we hebben gekozen voor robuuste en resistente soorten, afkomstig uit Duitsland. Het is ook niet zo dat je met bestrijdingsmiddelen alle schimmels te lijf moet gaan. Sommige schimmels zijn heel nuttig en helpen juist de plant om voedsel op te nemen. Bovendien krijg je, als je overal bestrijdingsmiddelen voor gebruikt, druiven die ook niets meer kunnen hebben. Natuurlijke resistentie doe je daarmee te niet.’

Stichting met doelen

Voor De Wilde Wijngaard werd een stichting opgericht. Dat heeft een aantal redenen. ‘De Wilde Wijngaard wil in de eerste plaats een voorbeeld zijn voor andere wijngaarden om te laten zien, dat biologisch werken en een heel goede wijn maken prima samen kunnen. Die kennis willen we ook graag delen. We werken daarnaast samen met WUR-PPO om, heel bescheiden, mee te helpen de kennis over schone landbouw te vergroten. Daar komt bij dat het bij onze doelstelling hoort dat we ook wat willen betekenen voor de maatschappij. Er werken hier veel vrijwilligers en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De laatste groep kan hier ervaring, werkritme en dagritme opdoen. Dat alles maakt dat een stichting beter bij ons past. Een stichting heeft ten slotte geen winstoogmerk.’

Geweldige oogsten

Wijn maken is een proces dat even duurt. De eerste oogst in 2017 zorgde voor een opbrengst van 100 tot 130 flessen wijn. De geweldige zomer van 2018 zorgde echter voor een eveneens geweldige opbrengst. ‘Dat overviel ons nogal,’ lacht Peter. ‘Het is natuurlijk een luxeprobleem, maar we moesten wel ergens naartoe met die druiven. Daarvoor zijn we terecht gekomen in Limburg, bij Stan Beurskens, van Wijndomein St. Martinus. Hij verwerkt de druiven tot onze wijn en bottelt de flessen.’

‘Hij wilde ook met ons meedenken, over bijvoorbeeld de inrichting van de wijngaard en de processen. Hij is een adviseur op afstand, hij komt zes of zeven keer per jaar hier langs.’ Ook de zomer van 2019 leverde een geweldige opbrengst op. ‘Die wijn staat nu te rijpen op de fles.’

Verschillende wijnen

Op De Wilde Wijngaard worden vooral witte wijnen gemaakt. ‘Allereerst De Wilde Witte: een fris-fruitige witte wijn, beetje Rieslingachtig, met een vleugje peer en citrus. Echt een lekkere wijn voor een mooie zomeravond, met wat lekkere hapjes erbij. Dan hebben we De Wilde Grieze. Die is wat krachtiger en kruidiger. Lekker voor bij asperges en pasta’s. Daarnaast verbouwen we druiven voor een rode wijn, die via El Placer worden verwerkt. De Rondo: een mooie, lekkere en simpele ronde wijn. El Placer heeft ook twee andere rode wijnen, de Regent, die veel krachtiger is, en de Barricade, een ‘cuvé’ van de andere twee wijnen en gecombineerd met de zachtheid van eikenhout, die het beste van beide werelden heeft.’

Lokale markt

De flessen van de oogst van 2018 zijn bijna allemaal verkocht en die van 2019 zijn nu aan de beurt. ‘Onze aandacht is nu op de marketing en verkoop gericht. Want doordat we nu veel meer flessen wijn hebben, moeten we ook meer vermarkten.’ En daar gooide corona roet in het eten. ‘We verkopen lokaal, bijvoorbeeld via de lokale detailhandel, Slijterij Van Yperen in de Kempenaar en Gavi Wijnkopers in Dronten. Maar restaurants in Lelystad en omstreken vormen ook een belangrijke afzetbasis voor onze wijn. En dat is nu natuurlijk enige tijd helemaal stil komen te vallen.’

Gelukkig blijft de wijn wel een paar jaar goed en op smaak. ‘En het is echt een hele lekkere en goede wijn! Zo heeft ‘De Wilde Witte’ vorig jaar zilver gewonnen op de Wijnkeuring van de Lage Landen, waarbij de wijnen van Belgische en Nederlandse wijngaarden worden gekeurd. Voor een jonge wijngaard als de onze is dat echt iets bijzonders en iets om enorm trots op te zijn.’

Lokale steun

Peter Klooster hoopt dan ook dat Lelystad wil delen in die trots en de lokale wijn bestelt via de lokale verkooppunten of via de website van De Wilde Wijngaard. ‘Het is een mooi en uniek lokaal product, waar je elke wijnliefhebber of jezelf een plezier mee doet.’