Thuis bij Konditorei Noor

Lelystad - In de derde aflevering van de terrassentest borrelen we bij Konditorei Noor aan het Stadhuisplein. Een gezellige eetgelegenheid met een Oostenrijkse touch, waar je je knorrende maag kunt verblijden met zowel zoete als hartige lekkernijen.

Van een groot stuk cheesecake en kaiserschmarrn met reiselbeeren compote tot een frisse salade en curryworst met friet. Dat wordt smullen!

Vrolijke jongeman

Zodra we het terras op lopen, komt er een vrolijke jongeman naar ons toe. ‘Zoek maar een lekker plekje uit’, zegt hij nadat we aangeven dat we komen borrelen. We kunnen kiezen voor een tafeltje onder een van de grote parasols of een plekje in de zon. We gaan voor de zon. Lekker even opwarmen.

Een lekkere combi

Eenmaal geïnstalleerd overhandigt eigenaresse Annechien ons een menukaart en bestel ik een spa blauw met een citroentje voor mezelf en een thee voor mijn tafelgenoot. Ook vragen we haar wat ze ons adviseert voor de lekkere trek. ‘Hebben jullie zin in zoet of hartig?’ Tja… we gingen in eerste instantie voor hartig, maar na een blik geworpen te hebben op de vitrine vol gebak beginnen we toch te twijfelen. ‘Weten jullie wat? Ik verzin wel een lekkere combi. Een soort van mini high tea. Leuk!’

Bakken vol fleurige geraniums

Terwijl onze drankjes worden geserveerd en we vol verwachting op onze hapjes wachten, begroeten we een meneer en mevrouw die aan het tafeltje naast ons komen zitten. Het is echt terrassenweer en dat merk je. Alle tafeltjes zitten vol, wat het terras een gezellig zomers sfeertje geeft. Dit, samen met de bakken vol fleurige geraniums en het vrolijke personeel, maakt het uitzicht op het ietwat lege Stadhuisplein minder somber.

[De tekst gaat verder na de foto]

Een goed gevulde etagère

Ondanks het volle terras, komt Annechien al vrij snel met ons "proeverijtje" aanzetten. Een goedgevulde etagère met onder andere stukjes boterkoek, een soort mini Berlinerbol, kleine wraps met carpaccio, gevulde eieren en pizzabroodjes wordt op ons tafeltje geplaatst. ‘Er zit van alles wat tussen. Hopelijk smaakt het jullie.’ Nou… dat gaat wel lukken gok ik!

We vullen ons bordje met een aantal hapjes. Ik begin met hartig en sluit af met zoet, mijn tafelgenoot eet lekker alles door elkaar. Doordat ik vandaag wat aan de late kant heb geluncht, zit ik al vrij snel vol. Jammer, want ik wil eigenlijk alles proberen! Ach ja, dan nog maar een keer met een lege maag terugkomen. Ook geen straf.

Pittige maanden

Omdat mijn gezelschap door moet naar haar volgende afspraak loop ik naar binnen om af te rekenen. Na mijn handen gereinigd te hebben met de hand sanitizer die bij de deur staat, vraag ik Annechien hoe het voor haar als horecaondernemer de afgelopen maanden is geweest. ‘Pittig’, zegt ze. ‘Opeens gaan die deuren dicht en moet je nadenken over hoe je de boel toch nog een beetje draaiende kunt houden. Gelukkig waren er de feestdagen. De ontbijtjes, lunches en taartboxen die wij deze dagen bij de mensen thuis hebben bezorgd, zijn echt onze redding geweest.’

Terras uitgebreid

Dan moet het een hele opluchting zijn dat een paar weken terug de terrassen en eetgelegenheden weer open mochten. ‘Zeker! Mensen zijn nog voorzichtig, maar je merkt wel dat ze het echt hebben gemist. In overleg met de gemeente hebben we ons terras uit kunnen breiden en staan er nu ook wat tafeltjes binnen in de Kroonpassage. Zo kunnen we iedereen een lekker plekje bieden, uiteraard op gepaste afstand.’

Terwijl ik de deur uitloop roept de vrolijke jongeman, die ons eerder op het terras verwelkomde, dat hij ons snel weer hoopt te zien. Absoluut! We hebben genoten van de lekkere hapjes en gemoedelijke sfeer. Of je nou op het terras of binnen bij Konditerei Noor zit, je voelt je er helemaal welkom en thuis!

  • Borrel: 9
  • Sfeer en uitzicht: 8
  • Gastvrijheid: 9.5
  • Coronaproof: 8