Zelf groenten oogsten bij LOT

Dronten - Vier landbouwstudenten hebben dit jaar aan de Wisentweg 13, aan de overkant van hun school, een prachtige akker in handen. Ze studeren aan de Warmonderhof, een biologisch-dynamische landbouw school in Dronten.

‘Wij hopen op deze manier dat de mensen zich weer meer gaan verbinden met hun eten en de plek waar het vandaan komt’, vertellen de studenten enthousiast.

Leerbedrijf aan de overkant

In de ochtenden zitten ze in de schoolbanken en in de middag vertrekken ze naar hun leerbedrijf aan de overkant. Ze runnen een jaar lang zelfstandig een tuinbouwbedrijf en richten dit zelf compleet in: van de planning tot en met de afzet. Als het jaar voorbij is, komen er weer nieuwe derdejaars aan de beurt om invulling te geven aan het leerbedrijf.

Zelf plukken

Mensen mogen zelf hun groenten oogsten. De studenten zorgen voor het zaaien, planten en het verzorgen van de gewassen, en de participanten zijn alle dagen van de week welkom om zelf te komen plukken. Er zijn al aardig wat Drontenaren die zich hebben aangemeld als zelfoogster, maar er is nog steeds plek voor nieuwe enthousiastelingen

Naast de 50 verschillende biologische groenten die er zowel in de kas als op het land worden geteeld hebben de studenten ook gekozen voor het telen van biologische snijbloemen. Mensen kunnen dus kiezen voor een groenten- en een bloemenabonnement.

Vertrouwen

Het motto van LOT (Leren Ondernemen Tuinbouw) is vertrouwen, mensen mogen zelf bepalen hoeveel ze voor hun groenten willen betalen, aangezien elk gezin anders is. Iedere week wordt er een mail verstuurd met het aanbod, in de kas staan er mesjes en elastiekjes klaar voor de zelfoogsters en er word met blauwe vlaggetjes op het land aangegeven waar de producten te vinden zijn. Geïnteresseerd? Mail naar tuinbouwbedrijflot@gmail.com en ontvang wekelijks een nieuwsbrief.