Jonge zeearend Oostvaardersplassen nu te volgen

Lelystad - De jonge zeearend die afgelopen voorjaar in de Oostvaardersplassen geboren is, is nu live te volgen. Dat heeft boswachter Tjibbe Hunink van Staatsbosbeheer laten weten.

Zender

De jonge zeearend werd op 3 juni geringd en kreeg toen ook een zender, waarmee de bewegingen van de jonge zeearend gevolgd kunnen worden. Tot vandaag was dit alleen mogelijk voor de onderzoekers en de boswachters van de Oostvaardersplassen. Vanaf nu is de jonge vogel ook voor het publiek te volgen via de site van de Werkgroep Zeearend Nederland.

De werkgroep Zeearend Nederland is voor het tweede jaar op rij bezig met zenderonderzoek naar de zeearenden in Nederland. Dit doen ze in samenwerking met Wageningen Environmental Research. Belangrijk onderdeel van het onderzoek is door middel van zenders kijken hoe de jonge zeearenden het landschap gebruiken. Daarnaast het in kaart brengen van onnatuurlijke sterfte door aanvaringen met onder andere windmolens, hoogspanningsmasten en verkeer.

Jonge zeearend uitgevlogen

De jonge zeearend heeft vorige week de eerste voorzichtige vluchten gemaakt in de Oostvaardersplassen. Het jong wordt door de ouders nog steeds op het nest gevoerd. Het zal zich in de komende tijd dus nog veel ophouden in de directe omgeving van het nest. In de komende weken wordt de jonge arend steeds krachtiger en zal makkelijker grotere stukken kunnen vliegen. Het is dan ook wachten tot het dier haar eerste grote vlucht maakt en het Nationaal Park Nieuw Land zal gaan ontdekken.

Live zien

Wie de zeearenden zelf wil bekijken heeft het meeste kans ze te zien vanaf de Grote Praambult. Vanaf dit punt is ook het enorme nest in het moeras te zien. Daarnaast laten de arenden zich regelmatig bekijken vanaf de observatiehutten de Zeearend en de Schollevaar. Het is raadzaam hiervoor een goede verrekijker mee te nemen.