Burgemeester Ina Adema overhandigt eerste flyer met tips aan 18-jarige Meareg

Lelystad - Voor wie achttien wordt verandert er ineens veel. Hoe fijn is het dan als je voor je achttiende verjaardag een flyer en een brief van de burgemeester in de brievenbus krijgt. De flyer staat vol informatie en handige tips.

Feestelijke bijeenkomst

Burgemeester Ina Adema overhandigde dinsdag 7 juli de eerste flyer aan Meareg. Hij werd op 1 juli 18 jaar. Tijdens een feestelijke bijeenkomst op MBO College Lelystad vertelde de burgemeester hoe zij het ervoer om 18 jaar te worden. ‘Toen ik zelf net 18 was, was voor mij het leukste dat ik mijn rijbewijs mocht halen. Als je die kans hebt, zou ik dat gewoon doen. Daarnaast is het ook belangrijk dat je gewoon geniet van de tijd dat je 18 bent samen met je vrienden. Nog een tip, zorg ervoor dat je een opleiding doet. Je hebt nu de kans om je diploma’s te halen. Als je straks aan het werk bent wordt dat alleen maar moeilijker.’

Waardevolle tips ophangen

De burgemeester hing één van deze tips op het bord en de genodigden werden verzocht haar te volgen en hun waardevolle tips op te hangen. Dit resulteerde in een bord vol met mooie en waardevolle tips voor jongeren die 18 jaar worden.

In de flyer staan tips over bijvoorbeeld het aanvragen van studiefinanciering en het afsluiten van een zorgverzekering. Ook wordt er aandacht besteed aan het inschrijven als woningzoekende en donorregistratie. Iedere Lelystadse jongere die 18 jaar wordt, krijgt vanaf deze maand de brief en flyer per post toegestuurd.

Video

Voordat de burgemeester de flyer overhandigt, werd een video getoond waarin Jongin Lelystad de burgemeester en een aantal jongeren heeft geïnterviewd over hoe het is om 18 jaar te worden. Ook Ruben Plomp, voorzitter van de studentenraad van MBO College Lelystad, vertelde hoe hij het ervaart om in deze tijd 18 jaar te zijn.  

Bijna een jaar geleden brainstormden jongeren van praktijkschool De Steiger met jongerencoaches van Welzijn Lelystad, Challenge Up en Maatschappelijke Dienstverlening Flevoland over wat je allemaal moet regelen als je 18 jaar wordt. De jongeren gaven aan dat ze behoefte hadden aan informatie voordat je 18 jaar wordt.

Mooie kick-off

Samen ontwikkelden ze de flyer en bedachten ze dat het leuk zou zijn dat er een video en een mooie kick-off zou komen. Een bijkomend extraatje is dat jongeren op vertoon van de flyer hun tweede bioscoopkaartje bij Agora Bioscoop Lelystad en hun tweede tosti bij de Tosticlub gratis krijgen. Komend jaar ontvangen zo’n 1000 jongeren de flyer vergezeld van de brief van de burgemeester.